Brak pomysłu na obiad? Pewnie każdy z nas czasem ma dzień słabości, w którym po prostu nie wie, co ugotować. Jednak przepisy na obiad nie muszą być skomplikowane i pracochłonne. Sprawdź cztery propozycje, które Cię zachwycą!
Pożywne placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to danie wyjątkowo popularne w polskiej kuchni. Nie da się ukryć, że to właśnie placki ziemniaczane mogą być jednym z lepszych pomysłów na obiad. Do ich przygotowania potrzebujemy:
- ziemniaków;
- jajka;
- mąki pszennej;
- przypraw: sól i pieprz do smaku.
Pożywne i smaczne placki ziemniaczane przygotujemy dosłownie w kilka minut.
Jak przygotować placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane są proste w przygotowaniu. Wystarczy zetrzeć na tarce o małych oczkach obrane ziemniaki, a następnie połączyć je z jajkiem i mąką, by nabrały one nieco gęstszej konsystencji. Placki ziemniaczane smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony – aż przybiorą one brązowy kolor i gotowe. Placki ziemniaczane możemy dodatkowo podawać z sosem na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i koperku.
Aromatyczne leczo
Leczo to kolejne danie jednogarnkowe, które możemy przygotować na obiad, kiedy brakuje nam czasu. Leczo jest pożywne, a do jego przygotowania potrzebne są proste składniki, jak chociażby:
- drobiowe lub wieprzowe parówki;
- czerwona papryka;
- cukinia;
- olej;
- sos pomidorowy.
Leczo jest daniem, które zajmie jedynie kilka minut, a zachwyci każdego z domowników.
Jak przygotować leczo?
Przygotowanie leczo należy rozpocząć od pokrojenia parówek oraz pozostałych warzyw. Następnie wrzucamy wszystko do jednego garnka i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy odrobinę sosu pomidorowego, a także ulubione przyprawy. Leczo powinno dusić się pod przykryciem przez około 15-20 minut, do czasu as warzywa całkowicie zmiękną. Danie to najlepiej podawać z grzankami.
Szakszuka, czyli kultowe danie kuchni żydowskiej
Szakszuka to jedno z najpopularniejszych dań kuchni żydowskiej. Mieszkańcy Izraela najczęściej raczą się nią w formie śniadania, aczkolwiek nie ma problemu, by szakszuka zagościła na stole w porze obiadowej. Do jej przygotowania potrzebne będą:
- jajka – około 4-5 sztuk;
- cebula;
- papryka;
- cukinia;
- sos pomidorowy;
- przyprawy.
Szakszuka także jest daniem jednogarnkowym, a jej przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu.
Jak przygotować szakszukę?
Szakszuka jest potrawą wyjątkowo prostą. Wystarczy posiekać cebulę, cukinię i paprykę, a następnie całość podsmażyć na rozgrzanym oleju. Gdy warzywa zmiękną, należy dodać przecier pomidorowy. Po kilku minutach na powierzchnię przecieru należy wbić surowe jajka. Szaszuka powinna dusić się pod przykryciem przez około 5-8 minut, do momentu, aż jajka się zetną. Szakszukę najlepiej jest podawać z chlebkiem pita.
Pieczone ziemniaki z kiełbasą
Jeśli ani leczo, ani placki ziemniaczane nie przypadły nam do gustu, wówczas możemy przygotować pieczone ziemniaki z kiełbasą. To pyszne danie jednogarnkowe, które zachwyci pożywnością i aromatem. Do przygotowania potrawy potrzebne nam będą:
- ziemniaki – obrane i pokrojone w plasterki;
- kiełbaska najlepiej wiejska lub także inne mięso;
- cebula;
- marchewka.
Pieczone ziemniaki to kultowe danie, które sprawdza się podczas każdej okazji.
Jak przygotować pieczone ziemniaki z kiełbasą?
Pieczone ziemniaki z kiełbasą są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy nasmarować masłem ścianki naczynia żaroodpornego, a następnie warstwowo ułożyć pokrojone w plasterki ziemniaki, kiełbasę oraz cebulę i marchew. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie pieczemy przez około 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Gotowe!
autor zdjęcia: stockking na Freep
*artykuł sponsorowany