Nigdy, ale to przenigdy nie wyjawiaj tego przepisu swoim gościom serwując tą pyszotkę! Dlaczego? A po co ktokolwiek ma wiedzieć ile czasu spędziłaś/eś w kuchni tworząc taki przysmak :p Tarta z ciasta francuskiego z porem ta jest tak banalnie prosta i szybka w wykonaniu, że najzwyczajniej w świecie pokochałam ten przepis – przygotowanie to dosłownie 10 min <3 W smaku jest tak zaskakująco pyszna, że serwując go na ostatnim sąsiedzkim spotkaniu nawet 'porowy’ niejadek wcinał ją jak oszalały 😀 Kto by pomyślał, że dwuskładnikowe danie może tak smakować!
Składniki:
- 2 pory
- 1 op ciasta francuskiego
- 3-4 łyżki masła
- sól i pieprz
Zaczynamy od rozpakowania naszego ciasta i rozłożenia go na płaskiej powierzchni dłuższym bokiem do nas.
Rozcinamy je wzdłuż na dwie połowy /wyjdą nam z tego dwie blaszki/
Każdy z kawałków układamy na osobnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ponownie rozcinamy wzdłuż każdy z kawałków i wycinamy trójkąty /patrz zdjęcie poniżej ;)/
Każdy z trójkątów odsuwamy od siebie aby ciasto się nie skleiło i wkładamy blachę do pieca nagrzanego do 200° na 20 min.
W międzyczasie drobno siekamy pora/my posiekaliśmy go w ćwiarteczki/
Następnie na rozgrzanym maśle dusimy go pod przykryciem ok 10 min na koniec porządnie doprawiając go solą i pieprzem.
Gdy ciasto będzie gotowe, na każdy z kawałków nakładamy pora – serwujcie to koniecznie na ciepło
mmm…
Dziękuję za przepis dziś serwujemy..
Szybka przekąska dla koleżanek..
P.S. uwielbiam Was!
Zawsze szybko.. pysznie i starannie!
Jemyy _ pycha…
dobrze, że smakuje 🙂
:* :* :*
pomysłowe i proste 🙂
😉