Z Magdą lubimy mieć w zanadrzu dania, których przygotowanie nie przysparza wielu problemów a są dość uniwersalne. I tak oto wpadliśmy na pomysł żeby zrobić ten dip z karczochów i szpinaku, który idealnie pasuje na imprezkę ale również na kolację czy nawet śniadanie. Choć nie wypada zachwalać własnych dań to ten przepis jest na serio przepyszny. Kremowy, aromatyczny, położony na chrupiącym toście jest po prostu rewelacyjny. Testowaliśmy go na naszych sąsiadach i gdyby nie to, że było na stole wiele innych dań jak np te skrzydełka i kilka innych, które sukcesywnie będą pojawiać się na blogu to pewnie wsunęli by wszystko ale zostało nam trochę na śniadanie dnia następnego. Pamiętajcie tylko, że choć na zdjęciu wygląda to dość niewinnie, że to mała miseczka dipu to tak naprawdę przygotujcie raczej jakieś większe naczynie bo z tej ilości składników wychodzi go dość dużo 😉
Składniki:
- 250 gram mrożonego szpinaku
- 1 słoik marynowanych karczochów
- 2 kule sera mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- 200 gram serka śmietankowego
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki majonezu
- sól do smaku
Do miski wrzucamy rozmrożony szpinak, odsączone karczochy, 1,5 kulki startej mozarelli i za pomocą miksera dokładnie mieszamy (możemy użyć blendera będzie wtedy bardziej gładki). Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki czyli serek śmietankowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny oraz majonez i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą.
Przelewamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy z wierzchu pozostałą mozarellą.
Pieczemy w 200C przez około 40 minut.
Dip z karczochów i szpinaku świetnie smakuje na tostach, choć zdarza nam się go jeść po prostu łyżką 😉
Pyszności .Ten dip jest rowniez znakomity do chipsow przy piwku
Uwielbiam i karczochy, i szpinak 🙂 Chętnie wypróbuję ten przepis.
A można wiedzieć jakiego użyłaś serka śmietankowego w tym przepisie?