Sałatkę tą po raz pierwszy miałam okazję spróbować na jednej z sąsiedzkich imprez, gdzie została przyniesiona przez jedną z moich sąsiadek. Sałatka ta po pierwszym kęsie nie tylko skradła moje serce/czyt. żołądek/ lecz również innych sąsiadów, gdyż przy kolejnych spotkaniach była serwowana niejednokrotnie przez resztę osób które miały okazję jej skosztować. Przepisem sąsiadki koniecznie musiałam się z Wami podzielić. Dodatkowo tak pyszna i banalnie prosta w wykonaniu imprezowa sałatka nadaje się dosłownie na każdą okazję, a po wypróbowaniu tego przepisu daję słowo, że będziecie do niego wracać! Aniu dziękujemy za przepis :*
A oto nasze inne ciekawe pomysły na imprezowe przekąski:
The form you have selected does not exist.
Imprezowa sałatka, składniki:
- 1 mała główka salaty lodowej
- opakowanie sera feta
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki migdałów
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Zaczynamy od posiekania salaty na drobne kawałeczki i pokrojenia sera feta w drobna kostkę.
Następnie prażymy na patelni migdały do momentu ich zarumienienia się.
W międzyczasie przygotowujemy sos łącząc majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Na koniec w przezroczystej misce układamy warstwami: sałatę, połowę sosu, połowę sera i połowę żurawiny. Powtarzamy czynność na koniec posypując całość migdałami.
Imprezowa sałatka jest już gotowa. Smacznego!
pyszny pomysł, mniam! 🙂
ja bym jeszcze pokombinowała czym zastąpić sałatę lodową… moze brokułami 🙂
Albo świeżym szpinakiem 🙂
z brokułami bardzo dobra, właśnie zajadamy, polecam
Już trzeci dzień kusi mnie na fb 😀 na pewno zrobię ją na imprezę urodzinową córki a i chyba na sprawdzenie już w najbliższy weekend 😀
Zamiast żurawiny granat – pyszne 🙂 Tak czy inaczej sałatka robi furorę
Super pomysł! Cieszymy się, że przepis przypadł do gustu 😀
Świetna sałatka, zrobiłam ją już któryś raz z kolei i zawsze wszystkim smakuje- pyszna 🙂
Miło czytać takie komentarze :*
Czy będzie ok na 2dni czy lepiej zjeść ją tego samego dnia?
Najlepsza jest na świeżo bądź robiona kilka godzin przed. Niestety pomidory mogą puścić dużo wody.
Pewnie, powinna być ok o ile będzie trzymana w lodówce 🙂
Pyszna odkąd pierwszy raz ja spróbowałam ,robię ja na każdą imprezę znika pierwsza że stołu