W końcu, sezon na dynię w pełni. Na blogu znajdziecie już przepis i na obiad i na sałatkę, jest też przepis na pyszną zupę krem z dyni. Deseru jeszcze nie było i właśnie to teraz nadrabiamy mając juz w zapasie cały dyniowy repertuar przepisów :D. Jeżeli kojarzycie nasze ciasto marchewkowe to to ciasto z dyni bardzo mi je przypomina. Pasuje wręcz idealnie do jesiennej aury. Na poprawę humoru i do ciepłej herbatki gorąco je polecamy! Wilgotne wnętrze z korzennym aromatem przypraw szybko poprawi Wam nastrój <3 Co tu dużo pisać musicie jego koniecznie spróbować!
Składniki na ciasto z dyni:
- 120g masła
- 3 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szkl brązowego cukru
- 60g orzechów włoskich
- 400g puree z dyni / 1 dynia
Składniki na polewę:
- 100g masła
- 1/2 szkl cukru pudru
- 4 łyżki kakao
Zaczynamy od przygotowania puree z dyni. Jeżeli takowe posiadamy przechodzimy do następnego kroku. Dynię kroimy na ósemki i wyciągamy z niej nasiona. Następnie kładziemy kawałki dyni na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skórką do dołu i skrapiamy ją oliwą. Następnie pieczemy ją w 180°C przez ok 40 min. Gdy dynia przestygnie zdejmujemy z niej skórkę i blendujemy na gładką masę. Puree gotowe!
W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i przyprawy.
W drugiej misce łączymy mokre składniki czyli rozpuszczone masło i puree z dyni.
Do suchych składników dodajemy mokre dokładnie całość mieszając do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy drobno posiekane orzechy.
Uzyskaną masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy je w 180°C przez 45 min.
W międzyczasie przygotowujemy polewę.
W małym rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy cukier i ciągle mieszając czekamy aż sie rozpuści. Następnie dodajemy kakao. Dokładnie całość mieszamy. Gotowe.
Super pomysł,zrobiłem dokładnie w/g Waszego przepisu I wyszło przesmaczne!!