Pumpkin Spice latte – co to za wynalazek, dyniowa kawa latte skradła w tym sezonie moje kubki smakowe! Ogólnie można o mnie powiedzieć, że jestem kawoszem. Nie wyobrażam sobie poranka bez poranej kawy zwanej podwójnym espresso. Dodatkowo kawę piję czarną, mocną, bez mleka i cukru. Nadto muszę szczerze przyznać, że nie jestem fanem zalewania tego aromatycznego wywaru jakimiś syropami smakowymi, czy też zabijania smaku tej esencji mlekiem. Kiedyś owszem piłem kawę z mlekiem i cukrem, ale chyba już z tego wyrosłem. Więc jak Magda podstawiła mi pod nos kubek wypełniony po brzegi bitą śmietaną, mówiąc, że to jest to moja dzisiejsza kawa, mina trochę mi zrzedła. No ale ok, ona próbuje moich kulinarnych wynalazków, więc nie wypadało odmówić. Przyznam szczerze, że w zimowe poranki czy też popołudnia ta mikstura sprawdzi się idealnie. W sumie można ją traktować również jako deser. Aromatyczna, słodka, sycąca, dająca energię i sprawiająca, że uśmiech pojawia się na twarzy. Szczerze byłem zachwycony. I choć z rana wolę zastrzyk energii w postaci podwójnego espresso, to w leniwe weekendy jednak będę ją często zamawiał u mojej kochanej żony!
Maciek (z dopiskami Magdy)
PS. Poniżej podsuwam kilka innych rozgrzewających napojów na chłodniejsze jesienne dni:
Grzane wino czyli grzaniec w domowej odsłonie
Rozgrzewający koktajl z pomarańczy marchwi i imbiru
Rozgrzewający koktajl jabłkowy
and last but not least 😉 Prosty drink z wódką i syropem
The form you have selected does not exist.
Składniki na Pumpkin Spice Latte /2 duże porcje/:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka kawy
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki puree z dyni /dokładny przepis/
- 1 łyżeczka mieszanki Pumpkin Spice /dokładny przepis/ + szczypta do posypania
- bita śmietana /opcjonalnie/
Zaczynamy od podgrzania mleka.
Następnie gdy mleko będzie gorące ale nie gotujące się dodajemy cukier, puree z dyni, łyżeczkę przyprawy. Mieszamy całość i zdejmujemy z ognia.
Następnie dodajemy kawę i przelewamy do docelowych kubków.
Na koniec z wierzchu dodajemy bitą śmietanę i posypujemy szczyptą przyprawy.
Pumpkin Spice czyli dyniowa kawa latte jest już gotowa, smacznego!
Syropy dyniowe to nasze ulubione syropy/płyny dodawane do kaw. Coś wspaniałego – biją na głowę albo jak kto woli „na szyjkę” klasyczne syropy czekoladowe czy waniliowe 😉 Przepis ciekawy