Idealny na śniadanie, lub na przepyszny deser! Pudding chia sprawdza się przy każdej okazji i możemy go jeść w duuużych ilościach bez większych wyrzutów sumienia. Przygotowany wieczorem sprawdzi się jako zdrowe i pożywne śniadanie. Mając go w lodówce zawsze można sięgnąć po zdrową przekąskę! Ale do rzeczy. Jak zrobić pudding chia? NAJWAŻNIEJSZE SĄ PROPORCJE bo na 100 ml mleka dodajemy 3 łyżki nasion chia. Do tego dokładamy ulubiony „osładzacz” taki jak miód, syrop z agawy lub tak jak my syrop klonowy i przed samym podaniem dodajemy do niego ulubione owoce – gotowe! Prościej się chyba już nie da 😀
Prostych deserów mamy jeszcze kilka, choćby takich jak ten najprostszy deser na świecie 🙂
Składniki na 2 porcje:
- 200 ml mleka
- 6 łyżki nasion chia
- 2 łyżki syropu klonowego
- ulubione owoce
Do szklanki lub słoika wlewamy mleko, następnie dodajemy nasiona i syrop klonowy.
Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do kubeczków, pucharków, słoików lub miseczki i wstawiamy do lodówki.
Po ok 15 min mieszamy deser i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Gdy pudding uzyska odpowiednią konsystencję dodajemy owoce i Gotowe!