Cały ten wpis muszę zacząć od zdania: Wiecie jaki z Maćka jest mięsożerca, prawda? – W sumie to sam nie omieszka wstawić kilka zdań o jego miłości do mięsa przy publikacji prawie wszystkich swoich przepisów 😉
Ale zacznijmy od początku. W zeszłym tygodniu mieliśmy przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych w wersji wege. Tematem warsztatów były wege burgery. Mieliśmy okazję przygotować nie tylko burgery ale również wegańskie bułki, sosy jak i sałatki. Maciej z początku podchodził sceptycznie do całego /mojego/ pomysłu i był przekonany, że wyjdzie nich głodny. Ku mojemu i zdecydowanie jego zaskoczeniu wszystko było przepyszne i niczego w tych daniach nie brakowało. Prowadząca warsztaty Edyta prowadząca blog EkoQuchnia zadbała o idealnie dopracowane przepisy, a studio kulinarne Atuty o domowy klimat i wspaniałą atmosferę.
Poniżej przedstawiamy Wam dwa przepisy na wege burgery, które mieliśmy okazje przyrządzić podczas warsztatów – pychotaaaa. Autorem tych przepisów jest oczywiście prowadząca warsztaty Edyta.
Przepisy Edyty jak i terminy warsztatów KTÓRE SĄ DLA KAŻDEGO możecie śledzić na ich FB o tu i tu.
BLACK BURGERY Z CZARNEJ FASOLI I CZARNEGO RYŻU
Składniki:
- 1/2 szkl ugotowanego czarnego ryżu
- 1/2 puszki czarnej fasoli
- 1/2 szkl bułki tartej lub grubo mielonych płatków owsianych
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy do strączków
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sol, pieprz
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, rozgrzewamy olej na patelni, smażymy, dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy. Dusimy aż pieczarki będą miękkie a cebula się zeszkli.
W misce mieszamy ugotowany wcześniej czarny ryż i czarną fasolę. Blendujemy ręcznym blenderem ale niezbyt drobno. Dodajemy usmażone z cebulą pieczarki, 1/2 szkl bułki tartej. Dokładnie wszystko mieszamy, doprawiamy w miarę potrzeby solą i pieprzem, odstawiamy na 1/2 godziny do lodówki.
Z masy formujemy burgery, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. pieczemy je ok. 35 min. w temperaturze 180°C
BURGERY Z ZIELONEGO GROSZKU
Składniki:
- 1 szkl ugotowanego zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 1/2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1/2 szkl startej na grubych oczkach marchewki
- 1 garść szpinaku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki podprażonych na suchej patelni ziarenek słonecznika
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy lub skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki przypraw do strączków
Ugotowany czosnek wrzucamy do maleksera z ząbkiem czosnku i 2 łyżkami oleju.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż się zeszkli, dodajemy posiekany szpinak, kurkumę, imbir, przyprawę do strączków i dusimy jeszcze przez chwilę na niewielkim ogniu.
Zmiksowany groszek, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki, szpinak z cebulką a także pestki słonecznika i marchewkę oraz mąkę i olej umieść w większej misce i wszystko dokładnie wymieszaj (najlepiej ręką).
Dodajemy resztę przypraw, sos sojowy, jeszcze raz dokładnie mieszamy i formujemy burgery.
Burgery można obtoczyć w zmielonych płatkach owsianych i smażymy na patelni, można je również upiec w piekarniku po 20 minut z każdej strony w temperaturze 180°C.
Poniżej mini relacja z naszego wspólnego kucharzenia 😉
Pysznie! I inspirujaco!
taki był zamiar 🙂
Pyszności 😀
😀