Nie możemy wprost uwierzyć, że koniec wakacji i tym samym lata zbliża się nieubłaganie. Z drugiej strony trzeba z tego ciepłego okresu czerpać jak najwięcej i jak tylko możemy każdą wolną chwilę spędzamy na świeżym powietrzu. Całe szczęście, że pomimo przelotnych opadów zawsze uda znaleźć się nam okno pogodowe w którym zaraz bierzemy się za grillowanie. Ostatnio naszła nas olbrzymia ochota na burgery i jak to u nas bywa, trochę nam zajęło zanim wymyśliliśmy odpowiednie dodatki, które podpasują całej naszej rodzince 😉 Ja jako 100% mięsożerca byłem za tym, aby dodać do nich bekon, ale na całe szczęście Magda namówiła mnie na grillowaną brzoskwinię i był to strzał w dziesiątkę! Mnie pozostało tylko wymyślić czym przełamać słodycz owego owocu i tak oto powstała kombinacja z ostrą rukolą i wyrazistą gorgonzolą. Burgery z brzoskwinią przygotowywaliśmy wspólnie z całą rodziną i zjedliśmy ten wyśmienity posiłek na świeżym powietrzu.
Obiad w postaci burgera to szybka i ciekawa opcja na grilla, która zadowoli każdego. Dodatkowo zapewniamy, że przy tej kompozycji smaków to już nie będzie zwykłe zadowolenie, to będzie istny ZACHWYT!
Ten i wiele innych ciekawych przepisów znajdziecie w aplikacji SimplyTastly.
Składniki na burgery z brzoskwinią i gorgonzolą:
- 500g wołowiny /np.antrykotu/w kawałku lub zmielonej jeżeli nie mamy maszynki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 4 łyżki octu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 brzoskwinie
- 2 garści rukoli
- 100g sera gorgonzola
- 3 bułki
- 1 łyżka majonezu
Zaczynamy od zmielenia mięsa. W misce łączymy wołowinę z pieprzem i sosem worcestershire, nie jestem fanem zbytniego doprawiania mięsa, lubię jego naturalny smak i aromat. Z tak doprawionego mięsa formujemy burgery.
Brzoskwinie kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm.
Na rozgrzanym grillu/patelni grillowej układamy nasze burgery oraz brzoskwinie. Mięso grillujemy do stopnia odpowiadającego naszym upodobaniom (najlepiej medium) natomiast brzoskwinie grillujemy po około 1 minucie z każdej strony. Pod koniec pieczenia burgerów na ruszt wrzucamy przekrojone bułki. Burgera po grillowaniu odkładamy na talerz żeby odpoczął po czym go solimy.
W międzyczasie w garnuszku łączymy ocet balsamiczny z cukrem, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy do momentu aż zgęstnieje.
Zaczynamy składanie burgerów, bułki smarujemy majonezem układamy na nich rukole, na nią kładziemy burgera, brzoskwinie oraz ser. Całość lekko skrapiamy zredukowanym octem.
*Wpis powstał przy współpracy z marką Coca-Cola