Weekend majówkowy niestety dobiegł końca. Jutro rano wszyscy, a napewno większość z nas ruszy ochoczo do pracy… 😉 Pojedliśmy w ten weekend mięsiwa z grilla, popiliśmy, jak komuś dopisała pogoda to nawet się poopalał – krótko mówiąc relaksik. My objedzeni i wypoczęci zasiedliśmy właśnie przed komputerem żeby stworzyć dla Was kolejny wpis i stwierdziliśmy, że tym razem damy Wam przepis na jakiegoś pulpeta 😉 Tym razem nie będzie to nic mięsnego, serowe pulpeciki z kalafiorem będą nie tylko aromatyczne /domyślacie się chyba dlaczego 😉 / ale również przepyszne. Będą wprost idealne na imprezową przekąskę, serwowane zarówno no ciepło jak i na zimno.
Składniki na serowe pulpeciki z kalafiorem 24 szt. :
- 1 kalafior średniej wielkości
- 2 jajka
- 1/2 szkl bułki tartej
- 1/3 szkl sera typu cheddar /startego/
- 1/3 szkl sera typu parmezan /startego/
- garść szczypiorku drobno pokrojonego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
Zaczynamy od obgotowania kalafiora pokrojonego na mniejsze cząstki przez ok 5min.
Następnie wyciągamy go z wrzątku i schładzamy przez chwilę pod bieżącą zimną wodą.
Szatkujemy obgotowany, schłodzony kalafior na drobno.
Łączymy w dużej misce kalafior, jajka, bułkę tartą, sery, szczypior i paprykę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Formujemy małe kuleczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Pieczemy w 200° przez ok 20 min – do momentu uzyskania złotego koloru.
Pychotka.
Szybka i smaczna przekąska. 😉
Muszę koniecznie sprawdzić przepis
Wrzuć zdjęcie jeżeli wypròbujesz przepis