Wielkie odliczanie zaczęliśmy już z pierwszym dniem kalendarzowej wiosny, na sezon grillowy czekaliśmy z dużą dozą niecierpliwości. Wraz z pierwszymi powiewami ciepłego powietrza i słoneczną pogodą i w tym roku grill zagościł na stałe w naszym ogródku jako jeden z podstawowych elementów letniego wyposażenia ogrodu. Wspominając zeszłoroczne lato wręcz nie mogliśmy się doczekać tych cudnych wieczorów i popołudni spędzanych wspólnie na zewnątrz po całym dniu pracy, gdzie zapach grillowanego mięsa i warzyw powodował lekkie skurcze żołądka i niecierpliwe wyczekiwanie zbliżającego się posiłku popijanego później szklaneczką schłodzonej Coca-Coli 😉
Karkówka z grilla jest dla nas jak gotowane ziemniaki do schabowego – wprost nie może jej zabraknąć. Najlepsze jest to, że grilluje się ją naprawdę ekspresowo, a co za tym idzie możemy szybko zabrać się za jej konsumowanie 😉 Grillowane mięso, warzywa i domowy sos BBQ jak dla nas to połączenie wprost idealne a na samą myśl znów mi cieknie ślinka…
Składniki:
- 6 plastrów karkówki
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- ulubione warzywa /np. cebula, cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki/
Zaczynamy od przyprawienia mięsa solą i pieprzem.
Następnie łączymy musztardę, miód oraz sos sojowy.
W tak przygotowanej marynacie trzymamy mięso przez minimum 2h w lodówce /im dłuższy czas marynowania tym otrzymamy intensywniejszy smak mięsa/.
W międzyczasie możemy przygotować warzywa myjąc je i krojąc.
Karkówkę grillujemy razem z warzywami do momentu aż osiągnie pożądany stopień wypieczenia.
Zachęcamy Was również do skorzystania z naszych przepisów na sosy które również idealnie sprawdzą się do grillowanego mięsa a w szczególności: sos barbecue, sos tatarski oraz dip kremowo-czosnkowy– palce lizać 😀
*Wpis powstał przy współpracy z marką Coca-Cola
Pychotka!!
Smakuje rewelacyjnie 🙂
Mięsko wyglada przepysznie!!!!!
i też tak smakuje 😀