Dziś pierwszy dzień długiego weekendu – majóweczkę czas zacząć 😉 Jak co roku sezon grillowy rozpoczyna się u nas właśnie w ten weekend a do mięska jak dobrze Wiecie przydał by się smaczny sos. Sos tatarski i najwspanialszy czosnkowy już znacie – teraz pora na domowy sos barbecue czyli naszą wersję amerykańskiego sosu BBQ . Dzięki temu przepisowi już nie sięgniecie po żaden inny 😉 Przygotowuje się go w 3 prostych krokach – No to grillujemy!
Składniki na domowy sos barbecue:
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- 500 ml keczupu/ketchupu/keczapu 😉
- 1/2 szkl brązowego cukru
- 1/2 szkl octu winnego
- 1/2 szkl soku jabłkowego
- 1/2 szkl miodu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Zaczynamy od podsmażenia posiekanej cebuli i czosnku na oliwie do momentu ich zeszklenia.
Wlewamy ketchup i wszystkie pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu przez ok 30 min aż sos się zredukuje i nabierze 'gęstawej’ konsystencji.
Pozostawiamy do wystygnięcia i gotowe 🙂
Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni 😀
Muszę przygotować na grilla.. 🙂
zdecydowanie 🙂