Szykujecie może w najbliższym czasie imprezę, spotkanie lub po prostu macie ochotę na coś pysznego? Zapewniam, że Wasze poszukiwania idealnej przekąski właśnie się zakończyły. Ja wprost uwielbiam podawać przekąski na ciepło i do tego zawsze staram się aby lekko zaskakiwały. W końcu ile razy można podawać tą samą sałatkę 😉 Szukacie inspiracji – Te grzanki z blue cheese na pewno przypadną Wam do gustu 😉 Idealna kombinacja winogron, sera i orzechów sprawdza się nie tylko na zimno, a podgrzane składniki podbiją Wasze… żołądki 😀
Składniki:
- 2 pół-bagietki /wychodzi ok 14-16 grzanek/
- 2 garści winogron przeciętych na połówki /można dokładnie policzyć przeznaczając 1 winogrono na grzankę/
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki czerwonej cebulki /drobno posiekanej bądź potraktowanej blenderem 😉 /
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- szczypta soli
- 4 łyżki masła
- 80-100 g sera typu blue
- garść posiekanych orzechów włoskich
Zaczynamy od wymieszania w naczyniu żaroodpornym: winogron, octu, cebuli, oliwy, soli i cukru. Wkładamy wszystko do pieca nagrzanego do 200° na 15-20 min.
W garnuszku roztapiamy masło, zdejmujemy je z ognia i mieszamy z rozkruszonym drobno serem.
Pieczywo układamy na blaszce do pieczenia i polewamy masłem z serem. Wkładamy grzanki do pieca nagrzanego do 200° i pieczemy je 3-5 min do momentu roztopienia się sera.
Bezpośrednio po wyjęciu układamy na grzankach winogrona.
Serwujemy na ciepło – Smacznego!
Uwielbiam takie zestawienia smaków ! 🙂
Pozdrawiam ciepło,
Panna Joanna
Miło nam – również pozdrawiamy! 🙂
Jeśli jest blue cheese, to musi smakować pysznie – nie ma wyjścia!