Zaskakujące połączenia smaków to jest właśnie to, na co każdy ma czasem ochotę. Aby oderwać się od standardów lub po prostu przełamać 'smakową’ rutynę, która co raz to wkrada się do naszej kuchni. Dip z zielonych oliwek i orzechów włoskich to można powiedzieć, że taka smakowa odskocznia. Słone oliwki połączone z orzeźwiającym i zarazem słodkim granatem, tworzą rewelacyjną kombinację smaków. Na imprezę, kolację, lunch czy przekąskę ten dip z zielonych oliwek sprawdzi się rewelacyjnie. Ale aby się o tym przekonać musicie go najpierw spróbować 😉
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki:
- 1 słoik zielonych oliwek w zalewie /360g/
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 4 łyżki nasion granatu
- sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od podpieczenia orzechów włoskich. Pieczemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200°C przez 8-10 minut. Następnie wyjmujemy je z piekarnika do ostygnięcia.
W międzyczasie odsączamy oliwki z zalewy. Do oliwek dodajemy oliwę, ocet oraz ostudzone orzechy i blendujemy do uzyskania mniejszych kawałków /jak na zdjęciach/ ale nie na gładko.
Na koniec dodajemy do dipu nasiona granatu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dip możemy jeść z czym tylko mamy ochotę, natomiast my serwujemy go z domowym pieczywkiem.
Smacznego!