W zeszłym roku po prostu było zbyt mało czasu, lecz w tym już nadrabiamy! Wielkanocnego żurku wręcz nie można pominąć. Symbol Wielkanocy kusi zapachem już od samego śniadania. Każdy w domu zapewne ma babciny przepis tak jak i my przedstawiając Wam naszą tradycyjną recepturę. Wracanie do tradycjcych przepisów podczas świąt przypomina mi dzieciństwo i wspólnie spędzany czas którego zazwyczaj jest zbyt mało – cieszmy się wspólnymi chwilami z bliskimi.
Składniki na żurek wielkanocny:
- włoszczyzna /3 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 kalarepa,1 cebula/
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 300 g boczku wędzonego
- 4 suszone grzyby np. podgrzybki
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżki majeranku
- 0,5 litra żuru
- 3 łyżki śmietany 18%
- pęczek natki pietruszki
- jajka
- sól, pieprz
Do garnka z 2 litrami zimnej wody wkładamy obrane warzywa, kiełbasę, grzyby, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut.
Na patelni podsmażamy na złoto pokrojony w kostkę boczek, następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek i smażymy całość przez 3 minuty.
Po 40 minutach wyciągamy wszystkie składniki z garnka i do wywaru dolewamy 0,5 litra żuru, dodajemy usmażony z czosnkiem boczek oraz majeranek. Gotujemy przez 10 minut.
W miseczce hartujemy śmietanę poprzez dodanie do niej kilku łyżek gorącego wywaru i dokładne wymieszanie aby się nie zważyła po czym całoś wlewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do miseczki na dno układamy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz przekrojone na ćwiartki ugotowane na twardo jajka, zalewamy żurkiem oraz posypujemy z wierzchu posiekaną natką pietruszki.
Uwielbiam, nie tylko na święta…
o tak 🙂 ale Wielkanocy bez żurku sobie nie wyobrażam 🙂
Ja bym mogła jeść żurek przez cały rok i żałuję że jest tylko w okolicach Wielkanocy!
Ja bym dodała pół łyżki chrzanu pod koniec gotowania, jak na wielkanocny żurek przystało 🙂
Super pomysł! Dziękuję za wskazówkę w takiej wersji jeszcze nie próbowałam 🙂
Wow…pysznosci!!!