Smażone jajka w skorupkach to nie tylko idealna przekąska na Wielkanoc, jest to również super pomysł na przekąskę przy każdej innej okazji. Smaczne, chrupiące i ciekawie podane jajka w skorupkach to pomysł na podanie faszerowanych jajek w zupełnie nowej odsłonie. Dodatkowo obsmażone na masełku z chrupiącym wierzchem smakują naprawdę rewelacyjnie. Stanowią również miłą dla oka ozdobę świątecznego stołu, aż chce się po nie sięgnąć 🙂 Dodatkowo po więcej Wielkanocnych inspiracji zapraszam do zakładki: WIELKANOC, w której znajdziecie więcej przepisów w tym na wielkanocne, przekąski dania główne i desery.
Magda
P.S. Podrzucam również kilka innych przepisów na ciekawe przekąski z jajek:
- Koreczki z jajkiem i suszonym pomidorem
- Sałatka z porem i jajkiem
- Pomysły na szybkie, faszerowane jajka wielkanocne
- Sałatka brokułowa z jajkiem i pomidorami
- Koreczki z jajkiem i łososiem
- Sałatka jajeczna z awokado
- Koreczki z jajkiem i białą kiełbasą
The form you have selected does not exist.
Składniki na smażone jajka w skorupkach:
- 4 jajka
- 8 pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka musztarda
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta
- szczypior
- masło do smażenia
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Do zimnej wody wkładamy jajka i licząc od momentu zagotowania, gotujemy je jeszcze przez 7 minut. Następnie wyciągamy je z wody i studzimy.
W międzyczasie na maśle podsmażamy pokrojona w drobną kostkę cebulę.
Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy umyte, obrane i posiekane pieczarki i podsmażamy całość aż się ładnie pieczarki zarumienią.
Ostudzone jajka przekrajamy w skorupce wzdłuż na dwie połówki uważając aby skorupki nam nie pękły. Odkładamy skorupki jajek na późnej.
Za pomocą łyżeczki wyciągamy białko z żółtkiem i przekładamy do miski.
Do tej samej miski dorzucamy ostudzone pieczarki z cebulą.
Następnie doprawiamy masę przyprawami, musztardą i blendujemy na gładko.
Na koniec do masy dodajemy drobno posiekany szczypioreek według własnych preferencji smakowych.
Gotową masę przekładamy do wcześniej opróżnionych skorupek po jajkach.
Z wierzchu posypujemy je obficie bułką tartą.
Tak faszerowane jajka smażymy na maśle skorupkami do góry na złoty kolor.
Gotowe, smacznego!