Danie prezentowane w tym wpisie jest jednym z najmniej czasochłonnych /pod warunkiem, że masz gotowe ciasto francuskie 😉 /. Ba! jest to danie, które do piersi kurczaka przekona jej przeciwników. Lekkie, delikatne, soczyste mięsko, w chrupiącej otoczce z ciasta, do tego smak i aromat pieczarek z cebulką – czujecie to? Co najlepsze możemy wszystko przygotować wcześniej, odstawić do lodówki i czekać na powrót domowników z prawie gotowym obiadem, bądź na przyjście gości, szykując pozostałe potrawy. Jest to danie które jest idealne na każdą okazję, aby się o tym przekonać musicie tylko zrobić to co napisaliśmy poniżej!! 🙂
Składniki na warkocz z ciasta francuskiego /4 porcje/:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 10 pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 kula sera mozzarella
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 białko jaja
- sól i pieprz
- oliwa
Na początku podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki z cebulką. Pierś przyprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie rozmrożone ciasto francuskie dzielimy na dwie części i każdą z nich nacinamy po bokach /fot. poniżej/. Pierś z kurczaka rozkrajamy w poprzek i kładziemy jedną część na rozłożone ciasto. Na tak ułożoną pierś kładziemy ostudzone pieczarki, ser mozzarella i przykrywamy drugą częścią. zaplatamy warkocz z ponacinanych boków ciasta. Tak skonstruowane dwie paczuszki układamy w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i smarujemy całość białkiem jaja. Kurczaka pieczemy 35-40 min w 200C do momentu zarumienieni się ciasta. Do tego rodzaju dania idealnie pasuje dip kremowo czosnkowy przepis znajdziecie TU.
Wow! Wyglada wyśmienicie!!!! Będziemy próbować!!!!!
pokażcie trochę NY!! 😀
Już niedlugo !
Patrze na te zdjęcia i zgłodniałam 😀 pięknie to wygląda a smakuje o stokroć lepiej pewnie 🙂