Gdy przychodzą upalne dni jak w ten weekend, nie możemy się oprzeć i grilla odpalamy na dobre. Jak wiadomo kiełbaski z grilla bywają ciężkie, dlatego aby dodać lekkości postanowiliśmy zaserwować je od razu z warzywami. Tak właśnie powstały nasze szaszłyki z kiełbasą i warzywami, które znikają z talerza w mgnieniu oka. To cud, że udało mi się je sfotografować 😉 Jest to również pyszne i aromatyczne danie z grilla, które urozmaica standardowo serwowaną kiełbaskę. Każdy z tych warzywnych dodatków można również zastąpić innym ulubionym warzywkiem na przykład papryką lub szparagami. Ale to już pozostawiam dla wyobraźni i zawartości lodówki serwującego 😉
Magda
Składniki na szaszłyki z kiełbasą i warzywami:
- kiełbasa
- cukinia
- pieczarki
- cebule
- patyczki do szaszłyków
Zaczynamy od włożenia patyczków do grilla do wody aby nie spaliły się podczas grillowania.
Następnie kroimy kiełbasę oraz umytą cukinię w 2 centymetrowe kawałki. Jeżeli cukinia jest większa kroimy ją dodatkowo na połówki.
Cebule kroimy w ćwiartki lub mniejsze kawałki w zależności od wielkości a pieczarki kroimy na połówki.
Następnie pokrojone składniki nadziewamy na patyczki według dowolnej kolejności.
Szaszłyki z kiełbasą i warzywami grillujemy na średnim ogniu aż do upieczenia 😉
Podajemy je z keczupem lub innym ulubionym sosem. My podajemy je z dipem kremowo czosnkowym, który pasuje do grillowych dań idealnie!
Super pomysł! Człowiek od tylu lat robi na grillu szaszłyki z warzywami, pieczarkami i kurczakiem, a obok zawsze grilluje się kiełbasa i nigdy nie wpadłam na to, żeby je ze sobą połączyć:) Dzięki za oświecenie!
Nie ma za co 😉 Polecamy się na przyszłość 😀 A tak na poważnie, to kombinacja kiełbaski z grilla przecież zawsze się sprawdza!!!