Skrzydełka kurczaka w słodkiej marynacie to jedna z moich ulubionych przekąsek, które znajdują się na blogu w zakładce PRZEKĄSKI. Ich przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jest to danie bardzo uniwersalne, nadaje się na obiad, kolację, grilla, a już najlepiej nadają się na przekąskę do zimnych napojów 😉 Serio, sprawdza się przy wielu okazjach. Początkowo dość sceptycznie do nich podchodziłem, bo nie jestem fanem słodkich mięs ale, że zawsze chciałem takie „piwne kąski” zrobić to musiałem trochę zaryzykować. Gdy tuż po ich upieczeniu chwyciłem pierwsze skrzydełko i wtopiłem w nie zęby po prostu się rozpłynąłem. Ta wariacja smaków, idealnie odchodzące od kości mięsko i ta słodycz. Teraz jak siedzę i produkuje ten wpis, wracając do momentu tego pierwszego gryza to aż mnie ślinotok dopada. Porcja 10 skrzydełek jest w sam raz dla 2 osób choć z racji tego, że ja mam trochę większe potrzeby żywieniowe niż Magda podział był taki, że 3 moje a były 2 jej 😉
Składniki na skrzydełka kurczaka w słodkiej marynacie:
- 10 skrzydełek
- 1 łyżka ketchupu
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- sól i pieprz
- szczypiorek do ozdoby
Przygotowania zaczynamy od pokrojenia skrzydełek na 3 części, odrzucając tą część, która zawiera najmniej mięsa (nie wyrzucajcie ich, zawsze można je zamrozić i dodać je gotując wywar do zupy).
Tak pokrojone i umyte skrzydełka wrzucamy do żaroodpornego naczynia do pieczenia lub blaszki.
Na patelnię dodajemy oliwę, ketchup, sos sojowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy mąkę i na małym ogniu gotujemy przez 10 minut co jakiś czas mieszając na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy nasza marynata będzie już gotowa zalewamy nią skrzydełka i dokładnie mieszamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200°C na 50 minut.
Po wyjęciu przekładamy nasze skrzydełka kurczaka w słodkiej marynacie na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i tak oto nasza przekąska jest już gotowa.
Palce lizać!
Pychotka!!
🙂
Super,wygladaja przepysznie-
Naturalnie szklaneczka zimnego piwa uzupełni dopełni smakowy „bukiecik”
Ale apetycznie wygladaja! Musze kiedys zrobic 🙂
Bardzo ciekawa propozycja i bardzo apetyczne, kuszące zdjęcia. Pozdrawiam:)
Czy zamiast mąki kukurydzianej może byc zwykla-pszenna?
Myślę, że nie będzie to drastyczna różnica 😉 Daj nam znać jak wyszło. Pozdrawiamy!