Powiem Wam szczerze, że jeżeli chodzi o robienie śniadań, mąż mój bije mnie w tym na głowę! Dlatego kiedy widzę, że z rana krząta się w kuchni to ani myślę mu przeszkadzać bo wychodzą z tego właśnie takie cudeńka jak na przykład ten puszysty omlet z grillowanymi warzywami. Ale, żeby nie było, to nie jest jakiś tam zwykły omlet, bo robiony tą techniką opisaną w przepisie wychodzi nieziemsko puszysty! Szczerze mówiąc to ostatnio wręcz zaskakuje mnie swoimi daniami bo coraz więcej z nich nie zawiera mięsa. Nie wiem co spowodowało tą przemianę, natomiast bardzo mi przypadło do gustu to, że w nie każdy weekend mam na śniadanie bekon 😉 Choć powiem nieskromnie, że jego pomysły z użyciem bekonu też uwielbiam, takie jak jajka pieczone i sadzone w toście z pieczarkami oraz na smażoną fasolę zwalają z nóg! Próbowałyście już któregoś z nich? Proponuje szybko nadrabiać i testować 'Maćkowe’ przepisy 😀
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na puszysty omlet /1 porcja/:
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- 1/3 malej cukinii
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 łyżka oliwy
- sól
Zaczynamy od umycia warzyw. Następnie cukinię kroimy w cienkie plastry a paprykę w paski.
Warzywa wrzucamy na rozgrzana patelnie grillową z oliwą. Solimy i grillujemy je do uzyskania ładnego koloru.
W małej misce dokładnie ubijamy jajka, na koniec soląc je do smaku.
Następnie na druga patelnię przekładamy masło i czekamy aż zacznie się pienić, uważając aby się nie spaliło.
Kolejnym krokiem będzie dodanie ubitych jaj.
W trakcie smażenia energicznie przesuwamy patelnię po płytce w przód i w tył aby omlet się nie przypalił tylko swobodnie poruszał po patelni.
Na jedną połowę omleta układamy grillowane warzywa, a drugą stroną omleta je przykrywamy. Zdejmujemy omlet z patelni.
Serwujemy na gorąco. Smacznego!