Wok to jest naczynie do smażenia, gotowania lub nawet duszenia bez którego nie wyobrażam sobie naszej kuchni. Prawie wszystkie nasze dania jednogarnkowe właśnie w nim powstają. Jest to taki nasz must have jeżeli chodzi o przygotowywanie niektórych posiłków. Woka oczywiście można zastąpić dużą z wysokimi bokami patelnią, najważniejsze żeby spełniało swoją funkcję. Pojemność w tym przypadku ma znaczenie bo przygotowując takie dania jak choćby w tym przepisie, zawsze wychodzi tego jedzenia dużo, co oczywiście ma swoje plusy jak chociażby gotowy lunch do pracy na następny dzień. A wracając do samego przepisu, to oczywiście tak jak zwykle danie jest szybkie i proste w przygotowaniu a ten kurczak z warzywami nieskromnie mówiąc z pewnością zadowoli nie jedno podniebienie 😉
Kurczak z warzywami, składniki:
- 1 cała pierś kurczaka
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka płatków chilli (można dodać mniej jeżeli ktoś lubi mniej ostre dania)
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju arachidowego
- olej
Pierś kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy po 1 łyżeczce wszystkich przypraw tj. soli, pieprzu ziołowego, curry, czosnku granulowanego, płatków chilli i przerzucamy ją na rozgrzanego woka z 2 łyżkami oleju.
Gdy kurczak się usmaży zdejmujemy go z patelni. Na tą samą patelnie wrzucamy 1 ząbek drobno posiekanego czosnku, kawałek posiekanego imbiru, 1 cebulę pokrojoną w dość grube piórka i całość smażymy. Następnie dodajemy różyczki brokuła, pokrojoną w plastry cukinię i smażymy przez 5 minut.
Kolejnym krokiem będzie dodanie pokrojonej w kostkę papryki.
W międzyczasie w miseczce łączymy sos ostrygowy, sos sojowy, olej arachidowy i 3 łyżki wody. Całość dokładnie mieszamy po czym dodajemy sos na patelnię i całość dusimy przez ok. 10 minut.
Danie najlepiej podawać z ryżem.
Kurczak smakuje bardzo dobrze. Jeśli ktoś nie przepada za curry to niech doda jej mniej. Użyłam mięsa z udek kurczaka bo wg mnie są bardziej soczyste.