Kiedyś zawsze wydawało mi się, że przygotowywanie gołąbków to strasznie dużo pracy. To obgotowywanie i zawijanie. Teraz dalej myślę, że przyrządzanie zwykłych zawijanych gołąbków to sporo roboty, ale mam na to już sposób! Gołąbki bez zawijania to szybki sposób na smak domowych, tradycyjnych gołąbków bez zabawy w zawijanie. Smakują wyśmienicie ale o tym trzeba się samemu przekonać. Dokładny przepis znajduje się pod zdjęciami.
Magda
P.S. Jakiś czas temu stworzyliśmy fajną kompilację pomysłów na OBIAD Z MIĘSA MIELONEGO , gdzie znajduje się aż 15 ciekawych propozycji z naszego bloga z mięsem mielonym w roli głównej – polecam!
The form you have selected does not exist.
Składniki na gołąbki bez zawijania /14 sztuk/:
- 1 główka białej kapusty
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki
- 3 jajka
- 200 g ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- 6 zieli angielskich
- 5 liści laurowych
- 1 puszka pomidorów
- 80 g koncentratu pomidorowego
- mąka do obtaczania
- oliwa do smażenia
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka majeranku
Zaczynamy od przygotowania kapusty. Kapustę myjemy i zrywamy z wierzchu liście odkładając je na bok /ok. 6 sztuk/
Następnie drobno ją siekamy tak aby uzyskać ok 800 gram.
Posiekana kapustę przekładamy do miski, solimy i odstawiamy na bok aby puściła sok.
W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na oliwie aż się ładnie zeszkli. Odstawiamy na bok.
Gdy kapusta puści sok, bierzemy ja w ręce i wyciskamy aż zmięknie tyle i nam się uda. Tak jakbyśmy formowali kulkę ze śniegu.
Do dużej miski wkładamy mięso, odciśniętą kapustę, jajka, ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudzoną cebulę, przyprawy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z mięsnej masy tworzymy kotlety. Obtaczamy je w mące i obsmażamy na oliwie z obu stron.
W międzyczasie na dnie dużego garnka układamy wcześniej odłożone liście kapusty /tak aby ogółem wystarczyło ich na 3 warstwy/. Następnie na kapuście układamy połowę usmażonych gołąbków i ponownie kładziemy kapustę i kotlety. Na koniec, ponownie z wierzchu układamy kapustę.
Do tak przygotowanego garnka dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i zalewamy zimną wodą aż przykryjemy całość.
Następnie do garnka dodajemy ziela angielskie i liście laurowe. Gołąbki bez zawijania gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez minimum 1 godzinę.
Na koniec całość solimy i dodajemy do sosu miód oraz majeranek.
Ten ryż, który dodajemy do mięsa i kapusty to ma być ugotowany, czy nie?
Z opisu wynika że nie, ale to by było co najmniej dziwne *
Tak, ryż ma być sypki. Nie gotujemy go wcześniej 😉