Kuchenne dylematy, brak chęci i czasu na wydziwianie, czasem nawet i nam brakuje pomysłów na zrobienie czegoś do zjedzenia. Niby lodówka jest pełna a jednak nie do końca wiemy co zrobić, na co mamy ochotę, a już w ogóle jest dramat w szczególności gdy mamy w planach gości. Są jednak takie przepisy, które zawsze wychodzą a my nie musimy się zbytnio wysilać z ich przygotowaniem. Jednym z nich jest właśnie przepis na pieczone ziemniaki. Jest to w sumie mówiąc szczerze nasz najlepszy przepis na pieczone ziemniaki jaki do tej pory przygotowaliśmy. Jest tak banalnie prosty w wykonaniu /ale oczywiście nigdy się do tego nie przyznajemy/ a goście zawsze się nimi zajadają. Pasują do wielu rzeczy jako dodatek choć ostatnio zaczęliśmy jej piec również gdy przygotowujemy inne dania z grilla. Smakują naprawdę wyśmienicie. Czasem tak niepozorny przepis może się okazać istną rewelacją. Tego trzeba spróbować.
Ziemniaki polecamy Wam również w wersji ze szparagami jak i kiełbasą 😀
.
Składniki na pieczone ziemniaki:
- 1 kg młodych ziemniaków /ważne jest aby skórka ziemniaka była odpowiednio cienka/
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 4 łyżki oliwy
Zaczynamy od dokładnego umycia ziemniaków i w razie potrzeby wyszorowania ich specjalnie przeznaczoną do tego gąbeczką.
Umyte ziemniaki kroimy w łódeczki nie zdejmując z nich skórki.
Pokrojone ziemniaki przekładamy do zwykłej blaszki lub naczynia żaroodpornego i dodajemy oliwę, wszystkie przyprawy oraz gałązki rozmarynu.
Ziemniaki pieczemy w 200°C przez 1 godzinę lub po prostu do miękkości /przed wyjęciem z pieca sprawdźcie ziemniaki widelcem czy są po prostu miękkie/.
Gotowe!