Sezon na grilla w pełni! Czasem nachodzi nas na mięsko, czasem na szaszłyka a ostatnio jakoś zajadamy się właśnie tymi przepysznymi ziemniakami. Ziemniaki z grilla w takiej formie mieliśmy okazję spróbować u naszej sąsiadki. Posmakowały nam do tego stopnia, że postanowiliśmy zrobić je u nas i oto są. Zdjęcia może nie wyszły do końca tak jak planowałam ale po wypróbowaniu tego przepisu zaręczam, że zagości u Ciebie na dłużej. Najlepszą ich zaletą jest to, że w chłodniejsze dni lub zimą można je upiec w domowym piekarniku :D. Wychodzą rewelacyjnie. Dodatkowo, aromat po rozpakowaniu folii jest nieziemski i bardzo czosnkowy czyli tak jak lubię najbardziej. Ziemniaki z grilla są proste w przygotowaniu i mogą być serwowane jako danie samo w sobie lub dodatek do mięsa. Dobrze wiecie, że lubimy proste, nieprzekombinowane przepisy i uwierzcie, że to jest jeden z nich. To co grillujemy?
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na ziemniaki z grilla:
- ziemniaki
- masło
- czosnek
- przyprawa typu wegeta, kucharek etc.
- folia aluminiowa
Zaczynamy od obrania ziemniaków. Następnie ziemniaki wkładamy do garnka z wodą i je zagotowujemy. W zależności od wielkości ziemniaków obgotowujemy je ok 5-10 minut aby lekko zmiękły.
Obgotowane ziemniaki po jednym lub dwóch pakujemy w paczuszki z folii aluminiowej.
Następnie do każdej paczuszki dokładamy posiekany ząbek czosnku, masło oraz posypujemy do smaku przyprawą.
Gotowe paczuszki zawijamy i układamy na grillu.
Następnie, pieczemy ziemniaczki do miękkości ok 15 min.
Gotowe 🙂
P.S. Osobom sceptycznie podchodzącym do proponowanej przyprawy zaręczam, że na półkach jest multum tego typu miksu przypraw z bardzo fajnym naturalnym składem 🙂 A i jeszcze folia aluminiowa 😉 Ale bądźmy szczerzy, czasem można pozwolić sobie na chwilę zapomnienia… prawa? 😉
A skoro mamy już ziemniaki z grilla to może jeszcze szaszłyka 😉 :
szaszłyki z włoską kiełbasą i warzywami
Po jeszcze więcej pysznych przepisów na grilla zajrzyj tu: Grill.