Ciasto francuskie należy do składników które zawsze znajdziecie w naszej zamrażarce. Dla osób cierpiących na brak czasu jest to idealny substytut ręcznie robionego ciasta, na które większość z nas zazwyczaj nie ma czasu.
Szybko, łatwo i pysznie – to najwłaściwszy opis tych pyszności. Gdy wpadną niezapowiedziani goście albo najdzie nas na coś słodkiego, jest to przepis na ekspresowy smakołyk.
Składniki:
- rolka ciasta francuskiego
- 1 op. budyniu w proszku (my wybraliśmy czekoladowy)
- mleko
- 1 łyżka masła
- świeże truskawki (można zastąpić mrożonymi bądź innymi owocami)
- białko z 1 jaja do smarowania
Ciasto francuskie rozwijamy (jeżeli używacie mrożonego należy poczekać aż dokładne się rozmrozi) i kroimy na równe kwadraty. Potrzebujemy parzystej liczby wyciętych kwadratów, gdyż na jedno ciastko przypadają dwa płaty ciasta.
Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Jedynym elementem jest dodanie łyżki masła do mleka jeszcze zanim zacznie wrzeć. Czekamy, aż budyń przestygnie.
Kroimy owoce jeżeli są zbyt duże. Na kwadraciku po kolei układamy łyżeczkę budyniu i owoc, po czym przykrywamy nadzienie drugim kwadratem. Aby nadzienie nie wypłynęło, dociskamy brzegi ciasta widelcem.
Z jednego opakowania ciasta francuskiego wychodzi około 6-7 sztuk które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na koniec delikatnie nacinamy wierzchnią warstwę i całość smarujemy białkiem jaja. Ciasteczka pieczemy ok 15-20 min w 200°C.
I znów widzę same pyszności ! Jesteście mistrzami szybkiej i pysznej kuchni,tylko pozazdrościć 🙂
Pozdrawiam 🙂
Wyglada wysmienicie!!!!! Dzieki za przepis!!!
Fenomenalnie wygląda!! a ja wracam do Polski akurat tuż przed sezonem na truskawki… ;))