Macie chęć na coś ale nie jesteście pewni na co? Podpowiem! Serowe bułeczki z szynką i oregano na pewno przypadną wam do gustu. Idealne danie na ciepło, na kolację, przekąskę i jak najbardziej na przyjęcie gości. Wyglądają jak ze sklepu a można je zrobić we własnej kuchni. Połączenie musztardy i miodu od zawsze się sprawdzało w kuchni a w tym przypadku idealnie podkreśla smak ciasta i nadzienia. A o to cały sekret:
Przepis na 12-15 bułeczek:
Do wyrobienia ciasta:
- 4 szklanki mąki
- Pół szklanki mleka
- 2-3 łyżeczki soli
- 1/3 kostki drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 2 ½ łyżki masła
Farsz:
- 250 g szynki
- 250 g żółtego sera
- 5 łyżek miodu
- 5 łyżek musztardy
- 2 łyżeczki oregano
Zaczynamy od połączenia wody, drożdży i cukru. Dokładnie mieszamy i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Sekretem udanego ciasta drożdżowego jest używanie składników o pokojowej temperaturze. Strzeżcie się zimnej wody.
Mleko przelewamy do garnuszka i dodajemy masło aby się rozpuściło a mleko podgrzało. Nie gotujemy.
W dużej misce łączymy przesianą mąkę z solą, podgrzane mleko oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiając ciasto pamiętajmy aby dokładnie połączyć składniki. Ciasto drożdżowe wyrabia się dość długo, aż osiągnie sprężystość, po czym z powrotem przekładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy na 45-60 min w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W kubeczku łączymy musztardę z miodem i oregano. Szynkę kroimy w kostkę bądź cienkie paseczki, a ser tarkujemy.
Wyrośniętą masę rozwałkowujemy w prostokąt o przybliżonych wymiarach 55x35cm. Rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta sos miodowo musztardowy i posypujemy całość szynka i serem. My dodatkowo posypujemy jeszcze całość niewielką ilością oregano. Zawijamy całość tak jak roladę i kroimy na 12-15 równych kawałków.
Ułożone na papierze bułeczki w ‘naszym piekarniku’ pieczemy przez 25 min w 200°C (proponuję za pierwszym razem po upływie 20 min pilnować aby się nie przypaliły). Po pięknym złotym kolorze będziecie mieli pewność, że są już gotowe. Smacznego.
A może sami wymyślicie nadzienie do tych drożdżowych pyszności, nam chodzi po głowie nadzienie z suszonych pomidorów i świeżą bazylią. A Wam?
Oooo tak,to lubie ! Jeju,ale jak to łatwo i szybko można zrobić ! To dziś mam już kolację,dzięki :*
Wyglada super. Bede piekla w ten weekend. Dzieki za pomysl
Ależ jesteście zdolni!!
Czy świeże drożdże można zastąpić suszonymi instant? Jeśli tak to w jakiej ilości?
Oczywiście, że można 🙂 proponuję ok 4g drożdży instant.
Dzięki za odpowiedź. Zrobiłam dopiero niedawna, z użyciem drożdży instant. Wyszło super, bardzo polecam niezdecydowanym 🙂 Dziękuję za super przepis!
A ile tej musztardy? Chyba gdzieś zaginęła musztarda w przepisie.
już się pojawiła – 5 łyżek 🙂
A czy wersja przyspieszona dla mamy z dwojgiem maluszków w domu przejdzie? Tj ciasto francuskie zamiast drożdzowego? 😀 Jak myślicie? 🙂 Czy smaki nie będą pasować? 🙂 Pozdrawiam
To zupełnie inny przepis powstanie ale szynka z serem i ciastem francuskim – mega! 😉