Pierwszy raz spróbowałam tego ciasta u mojej sąsiadki – to była miłość od pierwszego kęsa. Za każdym kolejnym spotkaniem Ewa doskonale wiedziała co przygotować aby sprawić mi przyjemność, choć nie tylko ja stałam się jego wierną fanką. Ciasto pleśniak nie jest zbyt słodkie a fajnego smaku dodaje mu obowiązkowo dodawany dżem z czarnej porzeczki. Tego po prostu trzeba spróbować! Jakiś czas temu ciasto pleśniak przyniosła nam nasza opiekunka Milenki. Nawet nie wiem czy zdawała sobie sprawę jaką przyjemność mi wtedy sprawiła. Stwierdziłam, że koniec, że tak nie można, muszę sama zacząć je piec aby w końcu przestać żerować na innych 😉 Tak oto powstał ten przepis!
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na ciasto pleśniak:
- 1 kostka masła
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 2 czubate łyżki kakao w proszku
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Oddzielamy żółtka od białek i odstawiamy białka na później.
Żółtka ucieramy z cukrem za pomocą miksera lub robota kuchennego. Na koniec do już uzyskanej jednolitej masy dodajemy ekstrakt migdałowy.
Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz zimne masło. Szybko zagniatamy do uzyskania dużych grudek.
Ciasto dzielimy na 3 części – Jedna większa i dwie mniejsze. Większą część ciasta i jedną mniejszą wkładamy do zamrażarki.
Drugą mniejszą część łączymy z kakao i również wkładamy do zamrażarki.
Blaszkę o wymiarze 22×28 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Następnie wyjmujemy z zamrażarki większą część ciasta i albo standardowo wykładamy nim dno albo w wersji ekspresowej trzemy ciasto na tarce o grubych oczkach po całości i przyklepujemy dłonią aby uzyskać spód ciasta.
Na wyłożony spód ciasta wykładamy równomiernie cały słoik dżemu.
Na warstwę z dżemem ścieramy na dużych oczkach ciasto zmieszane kakao rozkładając je równomiernie po całej blaszce.
Następnie ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną pianę i wykładamy ją na ciasto.
Z góry ciasta ponownie trzemy na dużych oczkach mniejszy kawałek odłożonego ciasta, które będzie stanowiło wierzch.
Ciasto pieczemy w 180C przez 40 min lub do momentu gdy ładnie zarumieni się wierzch ciasta.
Ciasto pleśniak jest już gotowe! Smacznego 🙂