Idealne na imprezę, spotkanie z przyjaciółmi lub po prostu gdy najdzie nas na nie ochota – faszerowane pieczarki. Ile gospodyń tyle przepisów na te pieczone pyszności. No może nie zawsze pieczone, są też wersje smażone ale dopiero wkrótce dopiero mamy się za nie wziąć. Tym razem pokazujemy banalnie prosty przepis na na farsz z bekonu i połączenia serów. Wyrazisty smak pieczarki te zawdzięczają gorgonzoli, a odrobiny delikatności daje im serek śmietankowy. Uwielbiam takie połączenia. Gdy mamy gości znikają jeszcze zanim zaczną stygnąć!
Magda
The form you have selected does not exist.
Składniki na faszerowane pieczarki:
- 500 g pieczarek
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 8 plastrów bekonu
- 3 łyżki gorgonzoli
- sól i pieprz
Zaczynamy od wysmażenia na patelni bekonu na chrupko. Następnie po usmażeniu zdejmujemy go na papier aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
W międzyczasie pieczarki myjemy, osuszamy /my dodatkowo obieramy ale jak kto woli/ i pozbywamy się nóżek.
W miseczce łączymy gorgonzolę z serkiem śmietankowym i pokruszonym bekonem. Doprawiamy masę do smaku solą i pieprzem.
Pieczarki wypełniamy po brzegi wcześniej przygotowaną masą i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Faszerowane pieczarki pieczemy w 200 C przez 10-15 min aż nabiorą pięknego koloru.
Serwujemy na ciepło.
Gorgonzoli używamy do wielu dań. Polecamy spróbować gorgonzolę z figami lub w pysznych burgerach.