Coś mi się wydaje, że na pomysły z wykorzystaniem ciasta francuskiego chyba trzeba będzie przeznaczyć nową kategorię… Kolejny przepis z serii ekspresowo i smacznie wyszedł rewelacyjnie i dla fanów ciasta francuskiego na bank przypadnie do gustu.
Roladki z ciasta francuskiego są świetnym rozwiązaniem nie tylko jako imprezowa przekąska. W sumie to muszę przyznać, że bardzo nie lubię tego określenia, bo niby dlaczego takie pyszności mam serwować tylko odwiedzającym nas gościom? Czy sobie to już nie można przygotować takich wspaniałości… Jako, że lubimy z Maćkiem smaczne jedzenie to po prostu go sobie nie odmawiamy i takowe roladki serwujemy np. do filmu gdy nasza najmłodsza już smacznie śpi. Podawane na ciepło smakują naprawdę wyśmienicie! A co najfajniejsze, że za każdym razem farsz można spokojnie modyfikować i urozmaicać według własnych upodobań.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 mała cukinia
- pomidorki koktajlowe
- oliwki
- 1 kula sera mozzarella
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ketchup
- 1 jajko
Zaczynamy od rozwinięcia ciasta francuskiego na płasko. Ciasto przecinamy na ok. 7-8 plastrów wzdłuż krótszego boku.
Z cukinii za pomocą obieraczki wycinamy cienkie plastry według ilości otrzymanych kawałków ciasta.
Oliwki przekrajamy na połówki a pomidorki na ósemki. Kulę sera kroimy w plastry.
Każdy z pasków ciasta smarujemy delikatnie ketchupem. Na ketchup kładziemy cukinię, pomidorki, oliwki, ser oraz obsypujemy całość ziołami.
każdy z osobna pasek zwijamy w niezbyt ciasny rulon i przekrajamy go dodatkowo na połowę aby nie był zbyt gruby.
Tak przygotowane roladki układamy na papierze do pieczenia na koniec obsmarowując całość rozbełtanym jajkiem.
Roladki z ciasta francuskiego pieczemy w 200°C przez ok. 30 min lub do momentu ładnego ich zarumienienia.
Serwujemy na ciepło gdyż wtedy smakują najlepiej!
Pysznosci !!! Zrobiłem dokładnie w/g przepisu i cała rodzinka była przeszczęśliwa ! Macie naprawdę znakomite przepisy,
Dziękujemy bardzo i prosimy o nasrępne!!! BRAWO MMM !!!
Wyglądają pysznie i na takie też brzmią 🙂 Martwi mnie tylko cukinia, bo ostatnio (sic!) odkryłam, że cukinię lubię na zimno, ale na ciepło niekoniecznie 😉
Uwielbiam te roladki/ślimaczki 🙂 Super danie, szybko się robi i jest naprawdę efektowne 🙂 Idealne jako przystawka albo weekendowa przekąska 🙂 Poza tym można przygotować naprawdę wiele wariacji na ich temat 🙂
Idę pobuszować w Twoim blogu i zobaczyć co tam jeszcze pysznego serwujesz 🙂
Bardzie fajny pomysł na imprezową przystawkę Ja sama bardzo lubię ciasto francuskie i często zdarza mi sie robić z nich jakiejś słodkie lub słone cudeńka. Moja ulubiona opcja to tarta ze szpinakiem, szynka parmeńską i suszonymi pomidorami zapiekana jajkiem. Genialna! Polecam
Zdecydowanie ciasto francuskie jest czymś, na co jestem obrażona (albo ono na mnie, trudno stwierdzić :p) – nigdy nie wyszło mi odpowiednie! Zwykle nawet po długim pieczeniu jest wewnatrz surowe, a na zewnątrz przypalone…