Osobiście uważam, że większy talent do tworzenia wpisów ma Magda i zawsze szukam pretekstów do tego aby to ona stworzyła coś dla Was. Ja wolę spędzać czas w kuchni przy siekaniu, smażeniu, gotowaniu, krótko mówiąc przy garach – tam gdzie jest miejsce prawdziwego faceta!!! Ponoć większość wybitnych kucharzy to mężczyźni 😉 Mówi się, że mamy lepsze wyczucie smaku i więcej serca wkładamy w dopieszczanie dań. U mnie w rodzinie jest tak, że Mama gotuje dania „przekazane z pokolenia na pokolenie” takie jak: gołąbki, gotowana cielęcina, mielone itp. – taką domową kuchnię do której zawsze chce się wracać. Tato natomiast lubi eksperymentować: krewetki, małże, paella, gazpacho. Według mnie dość mocno różni się podejście do gotowania u kobiet i mężczyzn. Najważniejsze jest to aby w przygotowanie dania włożyć maksymalnie dużo serca, i przygotować je tak aby najpierw jeść je oczami a dopiero później widelcem. I tak oto powstał przepis na roladki z cukinii z boczkiem.
-Maciek
Składniki na roladki z cukinii z boczkiem:
- 1 duża cukinia
- 6 plastrów cienko krojonego boczku
- opakowanie serka śmietankowego
- pęczek szczypioru
Przygotowanie zaczynamy od wykrojenia plastrów cukinii ( z jednej dużej możemy wykroić około 12 plastrów)- ja używam do tego łopatki do sera, ale da się to zrobić nożem. Ważne jest aby plastry były grubości około 2-3 mm.
Następnie plastry wrzucamy na rozgrzaną patelnie grillową i podsmażamy. Nie musimy się martwić o to, że będą niedosmażone gdyż cukinie można jeść również na surowo.
Na drugiej patelni smażymy boczek jednak nie wysmażamy go na chrupko ( musi być miękki aby można było go rolować).
Następnie na ułożonych plasterkach cukinii posmarować je z jednej strony serkiem, następnie kładziemy na środku przekrojony wzdłuż plasterek boczku i całość ciasno zwijamy. Całość związujmy szczypiorkiem aby roladka nam się nie rozpadła.
Danie przygotowane przez męża to także…. największy afrodyzjak 😉 Więc Panowie, bierzcie się do pracy! 🙂
Zdecydowanie coś w tym jest ! 😉