Czy też tak macie? W DOMU: z rana w biegu prysznic, śniadanie – bądź nie, szybka kawka w międzyczasie, jedno oko pomalowane i pakowanie torebki… gdzie kluczyki? Kochanie widziałeś mój telefon?. W DRODZE DO PRACY: myślę co na obiad, co kupić, czy mam w domku składniki, gdzie leży moja ulubiona bluzka? Czyżby była brudna? O choroba! Ubrania nie rozwieszone po nocnym praniu… I tak dzień w dzień. Od poniedziałku do piątku. I właśnie w takie nieogarnięte dni /czyt. codziennie/ ratują nas takie oto przepisy jak na ten poniżej makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem 😛
-Magda
Składniki na makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem:
- 1 op. ulubionego makaronu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 400 g sera ricotta
- 4 garście świeżego szpinaku
- 10 listków świeżej bazylii
- 70-100 g /w zależności od preferencji/ suszonych pomidorów w oliwie
- sól i pieprz
- parmezan
Przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy drobno posiekany czosnek uważając aby go nie przypalić.
Następnie dodajemy szpinak i mieszając czekamy aż cały 'nasiąknie’.
Kolejno dodajemy pokrojone w cienkie paseczki pomidory, ricottę i bazylię.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mieszamy makaron z sosem po czym na talerzu obsypujemy danie serem.
wygląda pysznie tyko.. czym mogę zastąpić ricottę? 😀
hmm… możesz spróbować twarożkiem porządnie zmiksowanym 🙂
Pyszne!