Sernik jako jedno z moich ulubionych ciast, najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem i świętami Wielkanocnymi. Ach te zapachy unoszące się z kuchni… Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam sama go zrobić. Jakiś czas temu wspominając te miłe chwile podjęłam wyzwanie. Zbierając różne przepisy i wskazówki z babcinych notatników stworzyłam idealną wersję rozpływającej się w ustach i lekko unowocześnionej wersji sernika!
Składniki na sernik z nuta cytrynową:
- 150g /16 ciasteczek oreo
- 90g masła
- 900g twarogu do serników /w kubełku/
- 250g + 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii bądź pół laski
- 2 łyżki skórki z cytryny
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 jajka
- 290 ml śmietanki 30% /do ubicia/
- 100 ml śmietanki 30%
- Sól
- 4 kostki czekolady opcjonalnie
Zaczynamy od zrobienia spodu do ciasta. Z ciasteczek oreo wyjmujemy środek i odkładamy na bok samo ciastko. Tak zebrane z boku ciasteczka kruszymy bardzo drobno. W międzyczasie na patelni roztapiamy masło po czym dodajemy ciastka i 1 łyżkę cukru pudru. Mieszamy do momentu, aż masło wsiąknie w ciasteczka. Dno formy do pieczenia /tortownicy/ wykładamy papierem do pieczenia i układamy masę z ciasteczek aby pokryła cały spód. Nastawiamy piekarnik na 180°C i pieczemy 10 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Aby zrobić masę do sernika najpierw przez 1-2 minuty miksujemy twaróg/ser po czym dodajemy 250g cukru pudru, mąkę oraz szczyptę soli. Następnie dodajemy starkowaną skórkę wraz z 2 łyżkami soku z cytryny oraz wanilię/ekstrakt bądź wnętrze z połowy laski/. Ciągle mieszając dodajemy 2 całe jajka i 2 żółtka. Kolejnym krokiem będzie ubicie na sztywno śmietanki. 3/4 ubitej śmietanki delikatnie mieszając dodajemy do masy pozostawiając resztę na później. Gotową masę przekładamy do formy na wcześniej upieczony spód. Wyrównujemy wierzch na gładko i pieczemy przez 15 min w 240°C. Aby sernik się nie przypiekł z góry możemy go przykryć folią aluminiową. Po upływie 15 min nie otwierając piekarnika zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze przez 25-30 min. Po upływie tego czasu zostawiamy sernik w piekarniku do wystygnięcia.
W między czasie łączymy ubitą śmietankę z 100ml nie ubitej śmietanki, dodajemy resztę soku z cytryny i łyżkę cukru pudru. Dobrze wymieszaną masę rozkładamy równo na ostygnięte ciasto i przykryte folią wkładamy do lodówki na ok. 8-10h. Pamiętajcie aby przed wyłożeniem ciasta przejechać nożem wokół krawędzi aby ciasto ładnie odeszło od formy. Przed podaniem możemy posypać ciasto czekoladą.
Wyglada przepysznie!!!! Moze razem zrobimy jak do nas wpadniecie! 🙂
Oczywiście, że tak!!!
Sernik tak pyszny i tak prosty przepis ? To cos idealnego dla mnie ! Strzal w 10 😀 i te ciasteczka oreo 😀 pyszka 🙂
Oreo … yummy!!! Oczywiście można zastosować inne ciasteczka według uznania 🙂
OMG przecież OREO to moja miłość!!! Pędzę robić taki sernik!!!!