Czy zastanawiacie się czasem, czy aby na pewno dostarczacie swojemu organizmowi odpowiednie ilości witamin, minerałów i odpowiednich kwasów tłuszczowych? Większość znanych nam osób zażywa różnego rodzaju witaminy w tabletkach i suplementy diety. My natomiast stawiamy na żywność i powiedzenie „Jesteś tym co jesz” nie jest nam obce. Oczywiście nie popadamy w skrajności i jemy i pijemy wszystko – dosłownie wszystko, tylko w umiarkowanych ilościach. Dobrze zbilansowana i urozmaicona dieta daje nam wszystko czego potrzebujemy. Jedzenie jest nie tylko naszym 'paliwem’ ale również staramy się aby do tego sprawiało nam przyjemność.
Nie od dziś wiadomo, że kwasy tłuszczowe omega są nam niezbędne do zdrowego funkcjonowania organizmu. Zazwyczaj jednak tylko słyszymy o nich gdy przychodzi do spożywania ryb. Wiadomo, że za dobrą świeżą rybą trzeba się troszkę nabiegać a nie zawsze mamy na to czas i chęci. Aby móc w pełni uzupełniać braki w postaci czynnych kwasów tłuszczowych w tym kwasów omega 3 i 6, firma Green Food wyszła nam naprzeciw wprowadzając na rynek pierwsze produkty z serii Global Fit.
Olej powstał z myślą o wspieraniu zrównoważonej i zbilansowanej diety oraz zdrowego stylu życia, które są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo specjalnie dobrane i jednocześnie proste składniki gwarantują wysoką jakość oraz stanowią cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Olej z rzepaku i lnu o klasycznym smaku dostarcza kwasy Omega 3 i Omega 6 w optymalnym dla naszej szerokości geograficznej stosunku 1:1. Produkt zawiera także kwas alfa-linolenowy (ALA), który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Najlepszą jakość otrzymuje się z pierwszego tłoczenia na zimno, ale pierwsze tłoczenie nie jest tożsame z tłoczeniem na zimno. Najbardziej wartościowe jest tłoczenie wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, w specjalnej temperaturze oraz dobór parametrów technologicznych. Olej tłoczony na zimno zachowuje swój naturalny i intensywny smak, aromat, mętną konsystencję oraz wiele wartości odżywczych, które są ważne dla organizmu. Aby wyprodukować litr takiego oleju potrzeba aż 3 kg nasion rzepaku.
Dodatkowo oficjalnie uzyskany przez firmę BIO certyfikat gospodarstwa ekologicznego świadczy o ich jakości i śmiało można powiedzieć, że wiemy co jemy.
Oleje te dzięki swoim właściwościom skierowane są również do ciężarnych, młodych matek, seniorów oraz sportowców.
Od jakiegoś już czasu mamy możliwość testowania olejów z serii Global Fit i pozytywnie zaskakują nas za każdym razem. Idealnie nadają się do smażenia, pieczenia oraz jako dodatek na zimno. Oprócz klasycznego smaku oleju z rzepaku i lnu, firma posiada również oleje o aromacie masła i o aromacie cytryny. W przepisie na sałatkę z kaczką testowaliśmy oleje w dwóch wersjach i wyszło nam istne niebo na talerzu. Koniecznie je przetestujcie!
Składniki /2 porcje/:
- pojedyncza pierś kaczki
- 1 grejpfrut
- 1 pomarańcza
- 1/2 granatu
- garść roszponki
- garść rukoli
- olej Global Fit o aromacie maślanym do smażenia
- olej Global Fit o aromacie cytrynowym do skropienia
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Pierś kaczki dokładnie myjemy i suszymy. Jeżeli jest prosto z lodówki, zostawiamy ja na jakieś 20-30 minut aby nabrała pokojowej temperatury. Doprawiamy solą i pieprzem. Odpalamy piekarnik na 200°C . Jeżeli mamy patelnię którą można wstawiać do piekarnika to super, jeżeli nie to wkładamy do niego naczynie żaroodporne tak aby kaczkę po smażeniu przełożyć do rozgrzanego naczynia.
Następnie na zimną patelnie dodajemy łyżkę oleju np. o aromacie maślanym. Po czym kładziemy pierś kaczki skórą do dołu i włączamy płytkę/palnik. Smażymy przez około 8-10 minut na średnim ogniu. W połowie czasu możemy dodać gałązkę rozmarynu i rozgniecione 2 ząbki czosnku ALE NIE OBRANE. Po tym czasie z kaczki powinien wytopić się cały tłuszcz a skóra powinna być chrupka. Następnie przewracamy pierś na drugą stronę i smażymy przez minutę. Po minucie ponownie przewracamy skórą do dołu, zdejmujemy z płytki i wstawiamy do piekarnika na około 6 minut. Po wyjęciu odstawiamy na 5 minut aby mięso odpoczęło.
W czasie gdy kaczka jest w piekarniku przygotowujemy resztę sałatki. Grejpfruta oraz pomarańczę zlewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i wykrajamy ze środa sam miąższ (pomijając błonki). Na talerzu układamy sałaty, wykrojone cytrusy, pokrojoną w dość grube plastry kaczkę. Na koniec przecięty w pół owoc granatu obstukujemy łyżką (środek wtedy pięknie nam się rozsypie po talerzu) i całość skrapiamy olejem np. o aromacie cytryny.
I tak oto nasza sałatka z kaczką i cytrusami jest już gotowa do spożycia – FIT, smacznie i zdrowo!
*Wpis powstał przy współpracy z marką Green Food, część informacji została pobrana ze strony producenta.