Czy już wspominaliśmy Wam jak bardzo doceniamy ciasto francuskie? Na bank się powtarzamy, lecz ta tarta z pomidorkami z ciasta francuskiego to istny oszczędzacz czasu i zarazem błogostan dla naszych I Waszych podniebień 😉
Pomysł sam nam jakoś wpadł do głowy, gdy w lodówce były tylko oliwki i pomidorki, a do tego cebulka i ciasto francuskie zawsze się u nas znajdą. Jak zwykle wykonanie wyszło ekspresowo a efekt był tak nieziemsko zadowalający, iż jednogłośnie stwierdziliśmy, że zbliżająca się impreza sylwestrowa nie obejdzie się bez tej tarty 🙂
Składniki /8 porcji-kwadratów/:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- garść pomidorków koktajlowych
- garść oliwek
Na rozgrzanej patelni łączymy oliwę z masłem. Następnie dodajemy cienko pokrojoną cebulkę i zioła, smażąc wszystko na średnim ogniu do momentu zarumienienia się cebulki.
W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200º i kroimy na mniejsze części nasze pomidorki i oliwki.
Rozwijamy nasze ciasto i rozkrajamy je na dwie części które stworzą dwa kwadraty.
Do nagrzanego pieca wkładamy nasze kwadraty jednocześnie bądź po kolei i pieczemy je przez 10-12 min do momentu aż zaczną rosnąć.
Po tym czasie wyciągamy je z pieca i kolejno układamy nasze składniki zaczynając od cebulki.
Całość ponownie wkładamy do pieca i pieczemy jeszcze 20 min w 200° do momentu ładnego zarumienienia się brzegów.
Z dwóch kwadratów ciasta po przekrojeniu wyjdzie nam 8 porcji 🙂
Wygląda smakowicie..
🙂
Bardzo fajne, składniki trochę jak na pizzy
taka tarta troszkę jak pizza 😉