Szuba to sałatka, która ląduje na naszym świątecznym stole co roku. Już chyba nie wyobrażamy sobie Wigilii czy Wielkanocy bez tej sałatki. Z ciekawostek powiem Wam, że do zrobienia zdjęć zabieraliśmy się od dobrych dwóch lat, ale zawsze coś stawało na przeszkodzie żeby zrobić jej sesje. Szuba, często nazywana śledziem pod pierzynką zaskakuje połączeniem smaku. Słony śledź razem ze słodką marchewką i burakiem tworzą wspaniałą kombinację. Kiedyś myślałem, że jest to dość pracochłonna sałatka, jednak teraz, gdy nabrałem wprawy przygotowanie jej zajmuje jakieś 30 minut. Szuba nie jest jedyną sałatką śledziową na naszym blogu, znajdziecie też przepis na sałatkę śledziową z fasolą, a także sałatkę śledziową z ziemniakami.
The form you have selected does not exist.
Szuba, składniki:
- 4 filety śledziowe typu matjas
- 3 duże marchewki
- 2 średniej wielkości buraki
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 duża cebula
- 3 jajka
- majonez
- pieprz
Zaczynamy od namoczenia śledzi w mleku, dzięki czemu nabiorą delikatniejszego smaku i konsystencji. Filety wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem tak aby zakryć je w całości. Po około godzinie wyciągamy je i płuczemy pod bieżącą wodą.
W międzyczasie wkładamy do jednego garnka nieobrane ziemniaki i obrane marchewki, do drugiego garnka wkładamy buraki(niestety nie możemy gotować ich razem z marchewką i ziemniakami gdyż w trakcie gotowania buraki zabarwią pozostałe warzywa). Do trzeciego garnka wkładamy jajka i gotujemy na twardo. Oczywiście możecie robić to w dłuższych odstępach czasu i wtedy zużyć jedynie jeden garnek, ale nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu. Gdy warzywa i jajka się ugotują i ostygną obieramy ziemniaki i buraki i możemy zacząć układanie sałatki.
Na dno szklanego naczynia, żeby efekt był widoczny, układamy pokrojone w plastry ziemniaki po czym rozsmarowujemy na nich łyżkę majonezu. Następnie na to kładziemy pokrojonego w kostkę śledzia. Na śledzia, drobno posiekaną cebulę i ponownie całość smarujemy łyżką majonezu. Następnie z wierzchu posypujemy pieprzem. Kolejną warstwą są tarkowane marchewki, a na nich ląduje łyżka majonezu. Na to wrzucamy tarkowane buraki i ponownie łyżkę majonezu. Ostatnią warstwą są drobno posiekane jajka.
Sałatka najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!
U nas warstwy takie: śledź, cebulka, ogórki (kiszone lub korniszony) ziemniaki majonez marchewka, majonez, jajko, majonez na górze tarty zółty ser
muszę spróbować z ogórkami 🙂
Ja tę sałatkę znam z lat osiemdziesiątych, dziewięćdziesiątych gdy jeździliśmy z mamą i siostrą na Białoruś do rodziny ( z pochodzenia Polaków./
Uważam że najlepsza wersja tej sałatki jest bez marchewki i bez jajek czyli śledź , ziemniaki, cebula ,burak i oczywiście majonez.
Chociaż z jajkiem też mi smakuje .
Uwielbiam te salatke. Ja dodaje jeszcze ugotowana i starta na drobna tarke korzen pietruszki i selera – jest zdrowsza. Majonez mieszam 50%/50% z jogurtem, przyprawiam sola, pieprzem sos i nie czuc prawie roznicy. A propo gotowania warzyw razem – gotuje w jednym garnku, tylko doklanie myje ale nie obieram i zadne z warzyw sie nie barwi buraczkami
super pomysły na odchudzenie sałatki 🙂