W okresie jesiennym zawsze zabieramy się za przyrządzanie dyni. Ten jesienne warzywo, nie tylko smakiem lecz również wyglądem przyciąga swoją uwagę. Dynię wykorzystujemy do bardzo wielu dań, a jej nadmiar mrozimy w kawałkach lub w postaci puree. Idąc duchem #zerowaste staramy się wyrzucać jak najmniej i tym samym przyoszczędzić 😉 Pestki z dyni nadają się idealnie jako przekąska lub dodatek np. do sałatki. Po co kupować, skoro można je pozyskać przygotowując dynię. Susząc je w piekarniku i przechowując w szczelnym pojemniku możemy z nich korzystać kiedy tylko mamy ochotę. Jak wysuszyć pestki dyni? To nic prostszego, potrzebujesz dyni i piekarnika, a dokładny opis przygotowania znajduje się poniżej.
Magda
The form you have selected does not exist.
Aby wysuszyć pestki dyni, potrzebna nam będzie dojrzała dynia.
Dynię rozcinamy na pół za pomocą łyżki wydrążamy jej środek wraz z pestkami.
Następnie na sitku płuczemy pestki oddzielając je od pozostałości miąższu.
Oczyszczone i osuszone ręcznikiem kuchennym pestki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pestki pieczemy w 100C przez 45 minut lub do momentu aż niektóre z nich zaczną się lekko rumienić.
Na koniec wyciągamy pestki z piekarnika i pozostawiamy je do ostygnięcia. Gotowe!