W okresie jesiennym zawsze zabieramy się za przyrządzanie dyni. Ten jesienne warzywo, nie tylko smakiem lecz również wyglądem przyciąga swoją uwagę. Dynię wykorzystujemy do bardzo wielu dań, a jej nadmiar mrozimy w kawałkach lub w postaci puree. Idąc duchem #zerowaste staramy się wyrzucać jak najmniej i tym samym przyoszczędzić 😉 Pestki z dyni nadają się idealnie jako przekąska lub dodatek np. do sałatki. Po co kupować, skoro można je pozyskać przygotowując dynię. Susząc je w piekarniku i przechowując w szczelnym pojemniku możemy z nich korzystać kiedy tylko mamy ochotę. Jak wysuszyć pestki dyni? To nic prostszego, potrzebujesz dyni i piekarnika, a dokładny opis przygotowania znajduje się poniżej.
Magda
Aby wysuszyć pestki dyni, potrzebna nam będzie dojrzała dynia.
Dynię rozcinamy na pół za pomocą łyżki wydrążamy jej środek wraz z pestkami.
Następnie na sitku płuczemy pestki oddzielając je od pozostałości miąższu.
Oczyszczone i osuszone ręcznikiem kuchennym pestki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pestki pieczemy w 100C przez 45 minut lub do momentu aż niektóre z nich zaczną się lekko rumienić.
Na koniec wyciągamy pestki z piekarnika i pozostawiamy je do ostygnięcia. Gotowe!
Przy nadmiarze dyni, polecamy nasze przepisy z jej wykorzystaniem:
- puree z dyni
- jak upiec dynię piżmową
- ciasto z dyni z orzechami włoskimi
- zupa krem z dyni
- sałatka z pieczoną dynią i roszponką
- makaron z dynią i orzechami