Carpaccio z buraka to jedna z tych potraw, która nie dość, że rewelacyjnie smakuje to dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Już od dłuższego czasu planowaliśmy je zrobić, ale zawsze jakoś odkładaliśmy to na później. Tym razem się spięliśmy i zamiast szykować je na jakąś imprezę, postanowiliśmy zrobić je sobie na śniadanie 😉 Powiem Wam szczerze, że wyszło smacznie, a dodatek suszonych moreli podkręcił cały smak. Burak po upieczeniu nabiera niesamowitej słodyczy. Bądźmy szczerzy, burak to źródło witamin i minerałów. Dodatkowo jest bogaty w smak no i ten jego piękny kolor. Fakt, że przy przygotowaniu carpaccio z buraka można się trochę pobrudzić, choć i na to są sposoby bo do obierania wystarczy założyć rękawiczki. Jeżeli jeszcze nie robiliście tej potrawy to koniecznie musicie spróbować ją przygotować.
Maciek
P.S. Jeżeli szukacie innych przekąsek, poniżej wrzucamy najpopularniejsze propozycje z naszego bloga:
- Masło czosnkowe z boczkiem
- Sakiewki z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą
- Pieczony ser feta w ziołach i oliwie
- Roladki z bagietki ze szpinakiem
- Tosty z melonem i szynką serrano
- Sakiewki z tortilli faszerowane fasolą i cheddarem

The form you have selected does not exist.

Składniki na carpaccio z buraka
- 3-4 średniej wielkości buraki
- garść sałaty rukola
- 50 gram sera feta
- 3 suszone morele
- oliwa i ocet balsamiczny
- świeżo mielony pieprz czarny
Zaczynamy od przygotowania buraków. Bulwy zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 180C z grzałką ustawioną góra-dół. Następnie buraki studzimy i obieramy ze skórki.
Możemy równie buraki upiec dzień wcześniej, wtedy spokojnie ostygną a obierzecie je dopiero przed przygotowaniem carpaccio z buraka.
Kiedy mamy już obrane buraki, za pomocą ostrego noża bądź krajalnicy, kroimy je na możliwie jak najcieńsze plasterki.
Układamy plasterki na talerzu w kilku rzędach, układając jeden plaster na drugi.
Następnie na to, układamy rukolę, kruszymy fetę i posypujemy pokrojoną w kawałki suszoną morelą.
Całość skrapiamy oliwą oraz octem balsamiczny i posypujemy odrobiną świeżo mielonego grubego pieprzu.
Gotowe 🙂

Ciekawy przepis
Dziękujemy 🙂
Robie tak samo , tylko polewam sosikiem winnegret(oliwa, sok z cytryny, sol pieprz) i posypuje dodatkowo spora iloscia orzechow wloskich, ziaren slonecznika,dyni i orzeszkow pinii prazonych z odrobina soli na patelni.