Oh jak ja uwielbiam pizzę! Domowe ciasto, multum składników i kombinacji smakowych, rozpływający się ser i przepyszny sos pomidorowy na dnie…. nic nie poradzę, pizzę po prostu kocham! Niestety, domowa pizza /bo tylko o takiej teraz piszę/ w naszym domku była do tej pory rarytasem, gdyż wciągu tygodnia korzystamy raczej z bardziej ekspresowych przepisów. Jedynie w przypływie nieodpartej tęsknoty za tym niepowtarzalnym smakiem domowego ciasta i chęcią spałaszowania zdrowej wersji fast fooda sięgaliśmy po nasz sprawdzony i niezawodny przepis na pizzę.
Łasuchy jak wiecie są z nas ogromniaste i niektórych potraw nie potrafimy sobie odmawiać, dlatego szukaliśmy zdecydowanie szybszego zamiennika dla drożdżowego ciasta do pizzy. Chlebki pita okazały się strzałem w dziesiątkę. Można je upiec samemu, lecz gdy chodzi o czas jak najbardziej korzystamy z tych już gotowych do kupienia. Istny obłęd, serio – nie skończysz jeść póki nie znikną z talerza 😉 Poniżej przedstawiamy Wam 4 fajowe kombinacje ale możecie wrzucić do nich co tylko chcecie i wedle własnych upodobań.
EKSPRESOWA MINI PIZZA W 4 WERSJACH
KTÓRĄ WYBIERZESZ?
1.MINI PIZZA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ
Składniki:
- chlebki pita
- oliwa z oliwek
- pomidorki koktajlowe
- ser mozzarella /my użyliśmy małych kulek/
- cebula
- oregano
Każdą pitę przecinamy na dwie połówki.
wewnętrzną część skrapiamy oliwą i układamy wszystkie składniki w dowolnej ilości na koniec całość doprawiamy oregano.
Pieczemy w 200°C przez ok. 10-15 min lub do momentu zarumienienia się całości.
2. MINI PIZZA Z BOCZKIEM I SEREM CHEDDAR
Składniki:
- chlebki pita
- oliwa z oliwek
- boczek w plastrach
- ser cheddar
- cebula
Każdą pitę przecinamy na dwie połówki.
Wewnętrzną część skrapiamy oliwą i układamy wszystkie składniki w dowolnej ilości.
Pieczemy w 200°C przez ok. 10-15 min lub do momentu zarumienienia się całości.
P.S. sugerując się względami estetycznymi polecamy najpierw ułożyć ser a później boczek – Maciej jest mistrzem takich trików i ta odwrotna technika z serem z wierzchu pokazana na zdjęciu służy temu aby nic mu z tej pizzy nie uciekło 😉
3. MINI PIZZA Z PROSCIUTTO, OLIWKAMI I SEREM FETA
Składniki:
- chlebki pita
- oliwa z oliwek
- szynka prosciutto
- ser feta
- oliwki
- cebula
Każdą pitę przecinamy na dwie połówki.
Wewnętrzną część skrapiamy oliwą i układamy wszystkie składniki w dowolnej ilości.
Pieczemy w 200°C przez ok. 10-15 min lub do momentu zarumienienia się całości.
4. MINI PIZZA Z CUKINIA I SEREM RICOTTA
Składniki:
- chlebki pita
- oliwa z oliwek
- ricotta
- plastry cukinii /zrobione za pomocą obieraczki/
- czosnek
Każdą pitę przecinamy na dwie połówki.
Wewnętrzną część skrapiamy oliwą, czosnek przeciskamy przez praskę i układamy wszystkie składniki w dowolnej ilości.
Pieczemy w 200°C przez ok. 10-15 min lub do momentu zarumienienia się całości.
Fajne mini pizze – przekaski 🙂
🙂