Pieczenie to mój ulubiony zabieg względem warzyw. Wydobywają się z nich wtedy skryte w środku aromaty i cudne smaki. Do tego wystarczą odpowiednie przyprawy i nie potrzebujemy juz żadnych dodatków. Tak też jest w przypadku pieczenia dyni piżmowej bo tak doprawioną dynię mogę jeść dosłownie bez niczego. Uwielbiam ją także w sałatce z pieczoną dynią i roszponką, której po prostu trzeba spróbować. Jak upiec dynię piżmową? To naprawdę nic prostszego. Wystarczy, że zastosujesz się do naszych wskazówek. Oczywiście jeżeli chcesz ją upiec bez przypraw to skumuluj czas pieczenia. Jeżeli natomiast samym widokiem kuszą Cię nasze zdjęcia to zastosuj się do całego przepisu.
Jak upiec dynie piżmową, oto potrzebne składniki:
- 1 średniej wielkości dynia piżmowa
- 8 łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki płatków paprykowych
Zaczynamy od obrania dyni ze skóry. Obieramy do momentu aż zobaczymy pomarańczowy miąższ. Dynię kroimy wzdłuż na dwie połówki i za pomocą łyżki usuwamy wszystkie pestki.
Następnie kładziemy dwie połówki dyni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy ją 4 łyżkami oliwy z wierzchu doprawiając ją solą i pieprzem.
Dynię pieczemy w 220°C przez 20 min.
W międzyczasie w małej miseczce łączymy przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostałe 4 łyżki oliwy, rozmaryn, paprykę, oregano, płatki paprykowe oraz łyżeczkę soli.
Gdy nasza dynia już się upiecze wyciągamy ją z pieca i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia aby można było ją dotykać. Nie wyłączaj piekarnika.
Następnie z dwóch stron jednej połówki dyni układamy drewniane łyżki i kroimy dynię w cieniutkie plasterki starając się nie przeciąć jej do końca. Czynność powtarzamy również z drugą połówką.
Kolejnym krokiem będzie nasmarowanie dyni mieszanką przypraw z oliwą i ponowne włożenie jej do pieca na 35 minut.
Przed wyciągnięciem dyni z piekarnika, za pomocą widelca sprawdź czy jest miękka. Widelec powinien wbijać się bez problemów, wtedy wiemy, że jest gotowa.