Pieczona brukselka z serem to danie, które nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy i przygotowań. Właściwie to samo jej przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut. Pieczone warzywka to według mnie zdecydowanie lepsza ich wersja smakowa od tych gotowanych 😉 Połączenie sera i sosu sojowego z intensywnością brukselki daje naprawdę fajna kombinacja smaków. Ale o tym można się jedynie przekonać testując przepis, do czego serdecznie zapraszamy!
Magda
Oto inne nasze propozycje na pieczone warzywa:
- Pieczone ziemniaki ze szparagami
- Pieczony kalafior z cieciorką
- Najlepszy przepis na pieczone ziemniaki
- Zapiekana cukinia z pomidorami i serem
The form you have selected does not exist.
Pieczona brukselka, składniki:
- 450 g świeżej brukselki
- 2 łyżki oliwy
- płatki paprykowe
- sól i pieprz
- 1/4 szklanki parmezanu
- 2 łyżki sosu sojowego
Zaczynamy od umycia i obrania z wierzchniej warstwy brukselki. Następnie odcinamy delikatnie twardą końcówkę.
Przygotowaną brukselkę przyprawiamy do smaku i obtaczamy w mieszance oliwy z sosem sojowym.
Brukselkę pieczemy w 220C przez 15 minut.
Następnie wyjmujemy ją z pieca i dodajemy parmezan.
Wymieszaną z parmezanem brukselkę ponownie wkładamy na 10 min do piekarnika.
Gotowe!