Słodki, pachnący, rozpływający się w ustach a do tego ogromny… Melon żółty zwany miodowym – Uwielbiam! Ogólnie rzecz biorąc lubię wszystkie rodzaje owoców i te z krzaczka i te z drzew, jednak w melonach jestem zakochana. Zazwyczaj gdy tylko zakupiony trafia do domku zostaje w krótkim czasie skonsumowany w całości bez większego problemu i zajadamy go całą rodzinką. A Wiecie jakich zazwyczaj są rozmiarów te owoce… W naszym klimacie niestety dobre jakościowo melony znajdziemy tylko sezonowo więc trzeba korzystać ile się da 🙂 Melon w połączeniu z szynką nie jest żadnym odkryciem i serwowany jest od dawna. Sałatka z szynką i szpinakiem plus połączenie z miętą i pistacjami jest obecnie moim ulubionym i w sumie nie tylko moim. Gdy tylko Maciek zobaczył co przygotowuję, wieczorkiem po kryjomu opróżnił całą miskę sałatki – tylko ciiii…
Składniki:
- 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 2-3 garście świeżego szpinaku
- 1/2 średniej wielkości żółtego melona (miodowego)
- 1/2 opakowania sera feta
- 2-3 łyżki listków świeżej mięty
- garść posiekanych pistacji
Sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Szynkę podsmażamy do chrupkości po czym drobno ją kroimy.
W międzyczasie przygotowujemy dressing.
Melona kroimy w kostkę i łączymy ze szpinakiem, serem feta i szynką.
Całość posypujemy pistacjami.
Polewamy sosem przed samym podaniem.
Ooojejj jakie smaki ja tu widze na pieknie apetycznych zdjeciach !!! <3 meloonik mniamm 😀
Pychotka!!! w sam raz na lato!
Boska salatka…
Rzeczywiście ciekawe połączenie smaków 🙂