Jak już zdążyliście na pewno zauważyć, sałatki lubimy wcinać w każdej postaci. Ostatnio podsunęliśmy Wam pomysł na sałatkę makaronową w sosie balsamicznym, a tym razem podrzucamy Wam super pomysł na śniadanie, kolacje lub przekąskę w ciągu dnia – sałatka jajeczna z awokado to orzeźwiająca odmiana dla klasycznej jajecznej sałatki z majonezem. Jest lekka, sycąca i bardzo zdrowa ze względu na wartości odżywcze jakie zapewnia jej awokado. A jednym z ważniejszych i dodatkowych jej atutów jest szybkość i prostota wykonania. Zazwyczaj dzień przed wieczorem gotujemy jajka na twardo aby z rana móc szybka ją zaserwować 😉
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 awokado
- 1 świeży ogórek
- 2 płaskie łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
Jajka, obrane awokado i ogórka kroimy w kostkę.
W małym kubeczku łączymy majonez, jogurt naturalny i słodką paprykę.
Na koniec wszystkie składniki łączymy ze sobą doprawiając do smaku całość solą i pieprzem.
Sałatkę serwujemy na świeżo z uwagi na ciemniejące awokado. Aby opóźnić ten proces możemy skropić całość sokiem z cytryny.
A do tego plasterek łososia !
Super pomysł! Koniecznie musimy spróbować:)
Awokado i jajko to wyśmienite połączenie ^^
widziałam jak p.Gessler wrzuciła do sałatki pestkę z avokado aby nie ciemniała i ja tak robię i jest zawsze ok!!polecam
Już gdzieś o tym słyszałam, teraz mnie upewniłaś, że czas wypróbować ten sposób 😉