Przepyszny kremowo-kawowy przekładaniec skradł w te święta nasze serca i żołądki 😉 To tiramisu mogłabym jeść na śniadanie obiad i kolację o ile szło by wszystko w biust a nie w tyłek 😛 A jeżeli można je przygotować w 15 minut to w ogóle jest już bajka. Z tym deserem zwlekaliśmy bardzo długo i to był nasz błąd. Myśleliśmy że takie smakołyki w przygotowaniu są trudne, ale na szczęście się myliliśmy. Przedstawiamy Wam deser który jak pisaliśmy wyżej jest szybki i prosty w przygotowaniu. Tiramisu które zawładnie Waszymi kubkami smakowymi i nie tylko 😛
Składniki:
- 2 szklanki mocnej kawy
- 60 ml amaretto
- 5 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 500 g serka mascarpone
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 2 łyżki kakao
- kilka kostek deserowej czekolady
Zaczynamy od połączenia amaretto z ostygniętą kawą.
Mikserem ucieramy żółtka z cukrem na gładką masę.
Następnie stopniowo dodajemy serek do uzyskania puszystej masy.
W wybranym przez nas naczyniu kolejno układamy warstwy zaczynając od ułożenia nasączonych w kawie biszkoptów, warstwy puszystego kremu i posypania kakao.
Wkładamy do lodówki na min. 1 h
Całość przed podaniem posypujemy starta drobno czekoladą.
W tych proporcjach powinny wyjść 2-3 warstwy w zależności od szerokości naczynia.
Mniam 🙂 pewnie pyszności
oj tak 😉
po co te kropki po skrótach 'gram’, 'mililitry’?
Dziękujemy, już poprawione 😉 mamy nadzieję że nie wpłynie to znacząco na …. smak deseru 😉
Pysznie.
Bardzo pysznie.
Wrocilismy. Pozdawiamy
Salusiowo. Blogspot.com
Cieszymy się <3 🙂
na szczęście jestem najedzona, bo inaczej już bym leciała do sklepu po coś słodkiego!
świetne zdjęcia 🙂
Takie proste to to nie jest, ale zgoda że przepyszne!