Jako dodatek do dania głównego lub jako danie samo w sobie, zapiekanka ziemniaczana w sosie beszamelowym sprawdza się idealnie. U nas na stole pojawia się dość często, bo wiadomo, dzieciom wszystko szybko się nudzi, więc podawanie im zwykłych ziemniaków do obiadu nie wchodzi w rachubę. Całe szczęście nawet na blogu mamy już kilka wariacji na temat ziemniaków takich jak na przykład te gofry ziemniaczane , albo przepyszne pieczone ziemniaki. Wiadomo Polacy to taki trochę ziemniaczany naród. Ale co się dziwić skoro te wbrew pozorom zwyczajne warzywo ma w sobie tak wiele wartościowych witamin i składników mineralnych.
Magda
P.S. Dodatkowo jak zwykle podrzucam link związany z tematem wpisu, tym razem na ziemniaki w roli głównej czyli nasze TOP 10 przepisów na obiad z ziemniaków 🙂
The form you have selected does not exist.
Zapiekanka ziemniaczana w sosie, składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 1 kula sera mozzarella
- 1 szklanka tartego sera typu parmezan
Zaczynamy od przygotowania sosu. W rondelku roztapiamy masło. Do roztopionego masła dodajemy mąkę i dokładnie, energicznie za pomocą trzepaczki łączymy masło z mąką aby pozbyć się grudek. Następnie dodajemy powoli mleko najlepiej partiami i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Sos beszamelowy przyprawiamy ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Zostawiamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Zdejmujemy z ognia.
W międzyczasie myjemy i obieramy ziemniaki. Następnie kroimy je w cienkie plasterki. My robimy to za pomocą tradycyjnej tarki.
Mozzarellę ścieramy na dużych oczkach.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą układamy warstwami ziemniaki, połowę sosu a poźniej połowę mozzarelli oraz parmezanu. Powtarzamy czynności ponownie.
Zapiekankę pieczemy od przykryciem w 200°C przez 45 minut a następnie odkrywamy naczynie i ponownie pieczemy przez kolejne 30 minut do ładnego zarumienienia się zapiekanki z wierzchu.
Zapiekanka ziemniaczana w sosie jest już gotowa, smacznego!
Mi nie wyszła dobra :/ Taka bez smaku
szkoda 🙁 może za mało przypraw dałaś? za mało soli?