Nazywam się Magda i pierwszy raz zrobiłam to w wieku 27 lat… Aby nie było momentu zaskoczenia i rozczarowania sugerowałam się bogatym doświadczeniem Marty Stewart… i wyszło idealnie, wręcz bajecznie i będę powtarzać to regularnie! TORT CZEKOLADOWY – Kochani możecie mi nie wierzyć ale bałam się strasznie! Zrobienie tortu mnie przerażało… do czasu aż wpadł mi w ręce pewien przepis a dokładniej ten /oczywiście poniżej wersja jest delikatnie ulepszona/, który swoja prostotą i szybkością wykonania po prostu skradł mi serce. Nie będę się rozpisywać po prostu obejrzyjcie zdjęcia ! Uwaga – komunikat! Ignoranci nazwą ten tort sernikiem na zimno! Nie psujcie mi tego – to mój pierwszy w życiu tort i takim oto moim pierwszym tortem zostanie!
Składniki na tort czekoladowy:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 200 g czekolady deserowej /możecie użyć 400 g gorzkiej lub deserowej/
- 430 g sera ricotta
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 2 duże opakowania ciastek oreo /2×170 g/
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z łyżeczką ekstraktu z wanilii.
Ser ricotta miksujemy do uzyskania kremowej masy.
W misce ubijamy na sztywno śmietankę.
Do miski z serem dodajemy ciepłą /nie gorącą czekoladę/ i mieszamy – miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Do tak przygotowanej masy dodajemy ubita śmietankę i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
Tortownicę wyścielamy papierem do pieczenia osobno dół i boki. Aby ułatwić sobie sprawę najpierw wysmarujmy ją delikatnie olejem aby papier się przykleił.
Dno tortownicy wykładamy przekrojonymi na pół ciastkami i wkładamy połowę czekoladowej masy wygładzając ją szpatułką.
Na wygładzoną masę układamy kolejną warstwę ciastek i ponownie dokładamy drugą połowę naszej masy, wygładzając ją z wierzchu.
Tak gotowy tort wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin. Po tym czasie jest już gotowy.
Rozchylamy delikatnie tortownicę i wyciągamy papier od spodu.
Całość do dekoracji możemy obsypać czekoladą bądź ułożyć owoce.
To specjalny tort sernikowy, dużo lepszy niż zwykły tort! 🙂
Pychota!
Uwielbiam czekoladę…
Wyglada przepysznie!
🙂