Wprost nie mogę uwierzyć, że ten czas leci tak szybko. Dokładnie dzisiaj mija rok odkąd prowadzimy naszego bloga. Pierwsze urodziny bloga tak jak należy obchodziliśmy ucztując. Choć zrobiliśmy to już wcześniej bo okazje do ucztowania były dwie razem z urodzinami Maćka 😉
Przez cały ten okres udało się nam opublikować 106 przepisów, kilka relacji z wyjazdów oraz przedstawić Wam kilka wspaniałych blogów zdecydowanie wartych odwiedzania. Ten rok również postawił przed nami dużo wyzwań, nabyliśmy dużo nowych umiejętności, poznaliśmy wspaniałe osoby a przede wszystkim osiągnęliśmy sukces – tak, czytacie nas teraz i jest to dla nas największy tego dowód! ;*
Przede wszystkim chcieliśmy bardzo serdecznie podziękować Wam naszym czytelnikom za to, że jesteście z nami i wspieracie nas co najbardziej widać poprzez komentarze i lajki na Facebooku, Instagramie bądź pod wpisami na stronie. Każdy taki ślad pozostawiony przez Was daje nam przysłowiowego kopa i mobilizację aby kolejne wpisy z przepisami były jeszcze fajniejsze – nie żałujcie nam ich 😉 Dziękujemy Wam również za te ostatnie dni kiedy braliśmy udział w konkursie na Blog Roku 2015. Zajęliśmy 17 miejsce w kategorii 'Kulinarne’ spośród 130 uczestników i choć nie dostaliśmy się do pierwszej 10tki jesteśmy dumni, że dzięki Waszemu wsparciu znaleźliśmy się na tak wysokiej pozycji w rankingu choć konkurencja była ogromna 🙂
Wracając do ucztowania – pociekła Wam ślinka na widok torcika? Zapewniam Was to nic prostszego, teraz tylko się obawiam, że tak proste wykonanie skłoni mnie do powtórki z rozrywki i to jeszcze w tym tygodniu 😉
Maciuś wprost nie mógł się doczekać… konsumpcji 😉
Składniki:
na ciasto:
- 220 g masła
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka białego cukru
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów bądź wanilii
- 6 białek
- 1 szklanka mleka
na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu jw
- szczypta soli
ulubione owoce 😉
Zaczynamy od przygotowania ciasta. W misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. W robocie kuchennym lub za pomocą miksera ucieramy masło aby zmiękło. Następnie dodajemy biały cukier i ekstrakt. Całość ucieramy aż do dokładnego połączenia składników. Następnie stopniowo ciągle mieszając dodajemy mąkę i mleko na zmianę aż wyczerpiemy całość.
W innej misce ubijamy białka w trakcie powoli dodając brązowy cukier.
Za pomocą elastycznej łyżki delikatnie mieszając dodajemy ubite białka do ciasta.
Rozdzielamy naszą masę do dwóch nasmarowanych masłem okrągłych blaszek/tortownic lub jak mamy tylko jedną pieczemy jedną po drugiej w 180° przez 30 min każdą.
W międzyczasie gdy ciasto będzie stygnąć przygotowujemy krem.
W misce łączymy mascarpone, cukier, ekstrakt, sól i śmietankę i ubijamy wszystko na gęstą masę.
Gdy ciasta ostygną a masa już będzie gotowa zaczynamy od położenia jednego z ciast do góry dnem na docelowym talerzu. Następnie rozsmarowujemy ok 1-2 szklanki kremu na cieście i układamy część owoców.
Przykrywamy owoce drugim ciastem i po całości tortu w tym też po bokach równomiernie rozsmarowujemy resztę kremu. Na koniec układamy z góry wedle upodobań owoce.
Wszystkiego najlepszego 😀 Życzę Wam dalszej udanej przygody z blogowaniem i wspaniałych przepisów 🙂
Bardzo dziękujemy :* <3 :*
TORT MEGA! Wygląda mega apetycznie 😉
nieskromnie mówiąc rzeczywiście korci wyglądem 😉
Tort wymiata!
Gratulujemy serdecznie!
:*
100 lat!!!! M&M cooking!!!!!
<3
Gratulacje i oby tak dalej! 🙂 🙂 🙂
Dziękujemy :* <3
Ale świetny! wykorzystam przepis już niedługo, na urodziny mamy 😀 mam tylko nadzieję, że tego nie skaszanię 😀
nie martw się tego raczej nie da się zepsuć 😉