Gdy przychodzi pora szykowania posiłku, z zapartym tchem przeszukujemy szafki i lodówkę w poszukiwaniu składników do stworzenia czegoś nowego. Nikt przecież nie mówił, że nowe rzeczy muszą być tylko z wyszukanych składników /choć te uwielbiam/ Gdy w domu mamy schab a tradycyjny schabowy się nam stanowczo przejadł, przychodzi pora na zawijanie 😉
Roladki są świetnym pomysłem na urozmaicenie zwykłego posiłku, a wepchnąć w nie można praktycznie wszystko 🙂 Dokładnie! Wszystko co znajdziecie pod ręką – a efekty bywają zaskakujące. To nie jest pierwszy przepis w którym zawijaliśmy mięsko. Roladki z piersi kurczaka TU a roladki ze schabu lecz w innej odsłonie znajdziecie TU 🙂
Dodatkowo serwujemy Wam tu 2w1 bo oprócz przepysznych zawijasków znajdziecie poniżej przepis na świetną zapiekankę z ziemniaków aby jeszcze bardziej urozmaicić talerz 🙂
Składniki na roladki:
- 5 plastrów schabu bez kości
- 3 suszone pomidory z oliwy
- 15-20 oliwek
- szklanka tartego sera żółtego
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
- 2 cebule
- masło
- olej
- sól i pieprz
Składniki na zapiekankę:
- 8 średnich ziemniaków
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 2 szklanki tarkowanego żółtego sera
- 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki soli
- masło
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180C. Obieramy ziemniaki i dokładnie myjemy, po czym kroimy na jak najcieńsze plasterki. Tarkujemy ser na dużych oczkach a jajka roztrzepujemy z mlekiem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem po dnie i ściankach. Na dno układamy warstwę ziemniaków oprószamy szczyptą soli, pieprzu i papryki następnie posypujemy cienką warstwą sera. Układamy tak kolejne warstwy aż naczynie się zapełni. Na koniec całość zalewamy jajkami z mlekiem i czekamy chwilę aż całość spłynie na dno naczynia. Pieczemy przez godzinę. Po wyjęciu odstawiamy na 5-10 minut aby całość dobrze się związała.
ROLADKI ZE SCHABU
Gdy zapiekanka się piecze możemy zabrać się za przygotowanie roladek. Schab cienko rozbijamy. Pomidory kroimy jak najdrobniej. Oliwki kroimy na pół. Ser tarkujemy na dużych oczkach. Przyprawiamy mięso solą i pieprzem. Na rozbitym schabie układamy wcześniej przygotowane składniki w dowolnej kolejności, całość zwijamy jak najciaśniej. Tak przygotowane roladki obtaczamy kolejno w roztrzepanym jajku następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz. Na tą samą patelnię, na której smażyliśmy roladki dodajemy łyżkę masła, a następnie pokrojoną w piórka cebulę, którą podsmażamy na małym ogniu aż zmięknie. Do podsmażonej cebuli wkładamy roladki i dusimy pod przykryciem 15-20 minut.
Czyż nie wygląda bardziej ciekawie niż tradycyjny schabowy?
Pycha!!!;D Widzę, że serwujecie tu niezłe pyszności! Będę wpadać częściej…Przy okazji czegoś się nauczę!;)
dziękujemy i zapraszamy!! <3
Fajne połączenie.. dodatkowo z rzeczy, które zawsze mamy w lodówce.
Nawet sama w sobie zapiekanka musi być smaczna.. A roladki to już starcie pyszności!
Zdecydowanie polecamy połączenie obu przepisów – satysfakcja gwarantowana 😛
Na pewno pyszne!