Szok, ale ten czas pędzi. Dopiero przygotowywaliśmy się do Świąt Bożego Narodzenia a tu już pora na szykowanie wielkanocnego menu! Czyż to nie cudny okres? Spotkania z rodziną w większym gronie zazwyczaj nie należą do łatwych w organizacji. Święta są idealnym momentem do wspólnego spędzenia czasu z najbliższymi i raczej nikt się z nich nie stara wykręcić. Wspólne spotkania i rozmowy przy bogato zastawionym stole to to co kochamy najbardziej. Jednym z naszych standardowych dań, które goszczą zawsze podczas Wielkanocy, jest świąteczny klops z jajkiem – u nas wręcz nie może go zabraknąć. Jak wiadomo w każdym domu tradycyjne przepisy to istna wariacja kulinarna i każda gospodyni bądź gospodarz przyrządza dania według swojej tajemnej receptury przekazywanej zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Tak jak bardzo kochamy tradycję, tak też uwielbiamy z Maćkiem dodać czasem też coś od siebie. W tym roku na naszym stole w wersji na ciepło jak i na zimno królować będzie świąteczny klops z jajkiem i suszonymi pomidorami – oczywiście w wersji palce lizać 😉
Ten i wiele innych ciekawych przepisów znajdziecie w aplikacji SimplyTastly.
Składniki na świąteczny klops z jajkiem i suszonymi pomidorami:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 7 ugotowanych na twardo jajek
- 1 czerstwa bułka
- 7 suszonych pomidorów w oliwie
- 1 jajko surowe
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 szklanka mleka
- 200g bekonu (16 plastrów)
- bułka tarta
- masło
Składniki na sos pomidorowy:
- 6 pomidorów suszonych ( nie z oliwy, ale w ostateczności mogą być)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
Przygotowania zaczynamy od ugotowania na twardo 7 jajek oraz wrzucenia czerstwej bułki do miseczki z mlekiem. W międzyczasie cebulę i czosnek drobno kroimy. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę aż nabierze złotego koloru następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez minutę. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Pomidory kroimy w drobną kostkę.
Do dużej miski wrzucamy mięso i dodajemy do niego usmażoną z czosnkiem cebulę, surowe jajko, pokrojone pomidory oraz odciśniętą z mleka bułkę. Dodajemy sól oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia (najlepiej sprawdza się keksówka) smarujemy dokładnie masłem i wsypujemy do środka bułkę tartą tak aby dokładnie pokryła dno i boki formy. Następnie układamy plastry bekonu tak aby w całości zakryły dno i boki formy ale tak aby później można było zawinąć nim mięso na wierzchu.
W tak przygotowanej formie na dno układamy połowę mięsa dociskając dokładnie, następnie na środku układamy ugotowane jajka i całość przykrywamy pozostałą częścią mięsa dokładnie dociskając. Następnie zawijamy z wierzchu mięso bekonem.
Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200C. Po tym czasie klops delikatnie wyciągamy z formy i pieczemy na blaszce przez 15 minut.
Sos pomidorowy jest bardzo szybki w przygotowaniu i pokochacie jego smak. Na rozgrzaną patelnie dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy na to drobno posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez minutę. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory oraz suszone przyprawy, smażymy 2 minuty po czym dodajemy koncentrat i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę i czekamy aż sos się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
*Wpis powstał przy współpracy z marką Coca-Cola