Domowa wędlina – nic prostszego! Zdrowo, pysznie i aromatycznie. Zazwyczaj taki rodzaj wędlin robimy w okresie świątecznym – a ten prosty przepis pozwoli nam cieszyć się łatwą do zrobienia domową gotowaną szyneczką. Mięso wychodzi kruche i delikatne. Taki rodzaj mięska polecam w szczególności gdy w domku mamy małe szkraby przy czym jesteśmy pewni co im podajemy na kanapce.
Składniki:
- 2 kg szynki
- 4 litry wody
- 10 ząbków czosnku
- 1 szklanka soli
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 4 łyżki majonezu
Do dużego garnka z wodą dodajemy czosnek, sól, cukier, pieprz, majonez i dokładnie mieszamy aby rozpuścić majonez. Zalewę zagotować i ostudzić. Do zimnej zalewy wkładamy mięso. Szynkę gotujemy 15 min. i zostawiamy w zalewie na 10-12 godzin. Po tym czasie ponownie gotujemy szynkę przez 15 minut i pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu /może być letnie/ mięsko układamy na desce do krojenia, przyciskamy drugą deska i obciążamy aby odcisnąć nadmiar płynów i gotowe!
Tez taka lubie ! 🙂 pyycha ! 😀
Pyszna!
A czy można takie cuda zrobić z piersią z indyka lub kurczaka ? 🙂
szczerze mówiąc nigdy nie próbowaliśmy… polecam karkówkę albo schab. Ale polecam również eksperymenty!!!
😀
W jakiej temperaturze przechowywać przez te 10-12h ?
W temperaturze pokojowej 🙂
Jak długo gotujemy szynkę za drugim razem?
15 min 😉
Czyli łącznie gotowanie szynki to 30 min. Czy nie będzie surowa w środku ?
Dodatkowo zostaje w gorącej zalewie, będzie idealna 🙂