Choć podczas przeglądania wpisów z naszego bloga można wywnioskować, że ulubiony składnik naszego menu to makaron, to zapewniamy Was, że nie zawsze tak jest. Kiedy przychodzi do rodzinnego obiadu lub spontanicznego spotkania ze znajomymi, często serwujemy coś co każdy może sobie sam nałożyć. Jednym z takich dań, które można upiec gdzie każdy sobie sam dawkuje porcję jest tarta. A co najlepsze w tartach, to to, że można dodać do nich praktycznie wszystko. Można zrobić na słodko jak tą tartę z truskawkami, lub też można przygotować ekspresową tartę z ciasta francuskiego z porem. Jakby nie patrzeć tarta to uniwersalne danie. Quiche z wędzonym łososiem i warzywami to w sumie taka odmiana tarty składającej się z placka wykonanego z kruchego ciasta i nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową lub serową masą.
Jakby nie patrzeć różnego rodzaju tarty są to wspaniałe dania, które zawsze wychodzą i idealnie sprawdzają się przy wspólnym posiłku. Są również świetnym rozwiązaniem dla codziennych obiadów, gdzie wszystkie składniki dania mamy od razu na jednym widelcu. Pamiętajmy aby celebrować wspólnie spędzany czas każdego dnia, a wspólne chwile przy jedzeniu to idealny moment – bo wiecie jak jest, razem smakuje lepiej 😉
Składniki na spód/ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1/4 łyżeczki soli
- ok 4-5 łyżek zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 100 g wędzonego łososia
- 150 g małych pieczarek
- 1 papryka
- 1 mała cukinia
- 2 pomidory
- 200 ml mleka
- 250 g ricotty
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sera typu parmezan
- sól i pieprz
Zaczynamy najpierw od zagniecenia ciasta. W tym celu w misce łączymy mąkę, masło i sól. W trakcie wyrabiania dodajmy wodę. Zagniecione kruche ciasto formujemy w kulę a następnie zawijamy w folię spożywczą. Zanim wsadzimy ciasto do lodówki spłaszczmy je aby szybciej się schłodziło i trzymamy w lodówce przez minimum 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Pieczarki kroimy w ćwiartki, paprykę w małe paseczki a cukinię w plastry a potem w ćwiartki. Tak przygotowane warzywa smażymy na patelni zaczynając od pieczarek. Gdy tylko pieczarki się zarumienią dodajemy paprykę i cukinię aby lekko zmiękły i lekko doprawiamy je solą.
Gdy już wyciągniemy ciasto z lodówki wykładamy nim nasmarowaną masłem formę tak aby ciasto miało ok 1 centymetrowe boki wokół. Całą powierzchnię ciasta dodatkowo nakłuwamy widelcem aby nie urosło podczas pieczenia. Pieczemy je w 200°C przez około 15-20 min do lekkiego jego zarumienienia.
W międzyczasie zabieramy się za sparzenie i obranie ze skórki pomidorów i pokrojenie pomidorów oraz łososia w cienkie paseczki.
W misce łączymy mleko, ricottę, jajka, parmezan i przeciśnięty przez praskę czosnek do połączenia się składników. Na koniec porządnie doprawiamy sos solą i pieprzem.
Gdy wyciągniemy spód ciasta z pieca, układamy na nim usmażone warzywa, pomidory oraz łososia.
Na koniec całość zalewamy sosem z ricotty i jajek z powrotem wkładając całość do pieca na 200°C przez ok 30 min aż do momentu ścięcia się jajecznej masy.
*Wpis powstał przy współpracy z marką Coca-Cola
wygląda wspaniale! koniecznie muszę spróbować